Rusko je naším priateľom, vyhlásil juhoafrický prezident počas stretnutia s Putinom

Cyril Ramaphosa a Vladimir Putin sa rozprávali v rámci samitu skupiny BRICS v Kazani.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa a Vladimir Putin. Foto TASR/AP Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa a Vladimir Putin. Foto TASR/AP

Juhoafrický prezident tiež povedal, že Rusko považuje za cenného spojenca. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„Naďalej vnímame Rusko ako cenného spojenca a cenného priateľa, ktorý nás podporoval od začiatku: od čias nášho boja proti apartheidu až po súčasnosť,“ povedal Ramaphosa ruskému náprotivku. „Tu v Kazani nás v rámci rodiny BRICS čakajú dôležité diskusie,“ dodal.

Podľa vyjadrenia ruského prezidenta sú vzťahy Ruska a Juhoafrickej republiky (JAR) založené na strategickom partnerstve, rovnosti a vzájomnom rešpekte. „A, samozrejme, Rusko kladie osobitný dôraz na posilnenie vzťahov s krajinami afrického kontinentu,“ vyjadril sa Putin.

Na minuloročnom samite skupiny BRICS v Johannesburgu sa Putin osobne nezúčastnil, keďže Medzinárodný trestný súd (ICC) naňho vydal zatykač. JAR ako signatár štatútu ICC by mala Putina zatknúť v prípade, že by sa ocitol na jej území.

Juhoafrická republika sa zdržala hlasovania o rezolúciách OSN odsudzujúcich vojenskú ofenzívu Ruska proti Ukrajine z februára 2022, avšak vyzvala na ukončenie tejto vojny.

Trojdňový samit v meste Kazaň, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 20 hláv štátov i generálny tajomník OSN António Guterres, je najväčším podujatím v Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Moskva podľa AFP dúfa, že skupina BRICS sa stane akousi protiváhou k „hegemónii“ Západu.

Indický premiér Naréndra Módí v utorok na stretnutí s Putinom uviedol, že si praje, aby konflikt na Ukrajine vyriešili mierovo a rýchlo. Opätovne tiež ponúkol, že sprostredkuje mierové rozhovory.

„Sme v neustálom kontakte v súvislosti s konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou,“ povedal indický premiér Putinovi na úvod stretnutia. „Veríme, že spory sa môžu vyriešiť jedine mierovo. Podporujeme úsilie o rýchle obnovenie mieru a stability,“ dodal Módí s tým, že India je pripravená poskytnúť všetku možnú pomoc.

Putin vyzdvihol podľa jeho slov privilegované strategické partnerstvo Ruska a Indie.

India sa od začiatku vojny na Ukrajine podľa AFP pohybuje na diplomatickej hrane. Ukrajine prisľúbila humanitárnu podporu, no zároveň sa vyhla výslovnému odsúdeniu ruskej invázie. Módí v auguste počas návštevy Kyjeva vyhlásil, že Naí Dillí nie je voči ukrajinsko-ruskej vojne neutrálne či ľahostajné a stojí na strane mieru.

(tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok