Poľsko stiahne svoj súhlas s fungovaním ruského konzulátu v Poznani

Okrem generálneho konzulátu v Poznani má Rusko na poľskom území zriadené veľvyslanectvo vo Varšave či generálne konzuláty v Gdansku a v Krakove.

profimedia-0907704278 Poľský minister zahraničných vecí Radosław Sikorski. Foto: Profimedia.sk

Poľsko stiahne svoj súhlas s fungovaním ruského generálneho konzulátu v Poznani, čím znemožní jeho prevádzku. V utorok to oznámil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý rozhodnutie odôvodnil sabotážnymi aktivitami Ruska v Poľsku a Európe.

„Mám informácie, že za pokusmi o sabotáž v Poľsku a v spojeneckých krajinách stojí Rusko. Preto som prijal rozhodnutie odobrať povolenie na činnosť ruského konzulátu v Poznani,“ vyhlásil Sikorski, ktorý uviedol, že pracovníci konzulátu budú považovaní za nežiaduce osoby.

Sikorski povedal, že prokuratúra mu predložila presvedčivé dôkazy o tom, že v Poľsku bol zaznamenaný pokus o sabotáž a že ho pripravila zahraničná rozviedka. Ukrajinský diverzant, ktorého poverili ruské tajné služby, údajne plánoval podpaľačské útoky v meste Vroclav na juhozápade Poľska. Serhija S. zadržali poľské orgány ešte v januári tohto roka.
       
Na rozhodnutie poľského ministra už reagovala Moskva. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová pre odpovedala, že na tento najnovší nepriateľský krok budú reagovať bolestivou odpoveďou.

(tasr, afp, pap, reuters, ria novosti)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok