Po výzve od Zelenského odstúpil generálny prokurátor Andrij Kostin

Jeho rezignácia prichádza v čase, keď ukrajinské orgány vyšetrujú desiatky prokurátorov, ktorí sa pokúsili vyhnúť vojenskej službe. Podľa obvinení si údajne za úplatok kúpili doklad o zdravotnom postihnutí a vyhli sa tak mobilizácii.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Foto: Wikipedia

„V systéme ukrajinskej prokuratúry bolo zistených mnoho hanebných prípadov porušenia zákona,“ povedal Kostin vo vyhlásení na sociálnych sieťach. „Domnievam sa, že je správne oznámiť moje odstúpenie z funkcie generálneho prokurátora,“ dodal.

Jeho vyhlásenie prišlo krátko po vyjadrení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Generálny prokurátor musí prevziať politickú zodpovednosť za situáciu v orgánoch ukrajinskej prokuratúry,“ napísal prezident v ostro formulovanom stanovisku zverejnenom na sociálnych sieťach po zasadnutí ukrajinskej Rady bezpečnosti.

Kostin bol generálnym prokurátorom od júla 2022. Predtým pôsobil ako poslanec ukrajinského parlamentu za Zelenského stranu Sluha ľudu.

(tasr, reuters, afp)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok