Maďarsko je odhodlané brániť slovenský vzdušný priestor

Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky povedal, že aj v tomto roku sa Maďarsko podieľa na plnení úloh SR v oblasti ochrany vzdušného priestoru.

Maďarské stíhacie lietadlo švédskej výroby JAS-39 Gripen. Foto: Flickr.com Maďarské stíhacie lietadlo švédskej výroby JAS-39 Gripen. Foto: Flickr.com

Kým Slovensko neobnoví vlastnú národnú kapacitu bojových lietadiel, Maďarsko je naďalej odhodlané podieľať sa na úlohách susednej krajiny v oblasti kontroly vzdušného priestoru. Povedal to v utorok v Kecskeméte maďarský minister obrany po schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom obrany Robertom Kaliňákom. Podľa novopodpísanej dohody v tom bude pokračovať aj v roku 2025.

Szalay-Bobrovniczky zdôraznil, že rozvoj spoločných obranných kapacít a vzájomná podpora sú nevyhnutné pre udržanie stability v strednej Európe.

„V súlade s našimi záväzkami voči NATO sú bojové lietadlá JAS 39 Gripen už roky prítomné vo vzdušnom priestore Slovenska, Slovinska a každé tri roky vo vzdušnom priestore pobaltských štátov,“ spresnil maďarský minister obrany.

(tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok