Protiteroristické sily zabili vodcu a ďalších osem členov Islamského štátu v Iraku

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání oznámil, že ich zabili pri protiteroristickej operácii. "V Iraku nie je miesto pre teroristov a my ich budeme prenasledovať až do ich úkrytov a zlikvidujeme ich," vyhlásil Šijá Súdání.

Podľa neho prišiel pri akcii o život vodca tamojšieho IS Džásim Mazrúí, známy tiež ako Abú Abdal Kádir.

Pri protiteroristickom zásahu v severnej časti krajiny utrpeli zranenia aj dvaja americkí vojaci, ktorých hospitalizovali v stabilizovanom stave v nemocnici. Americkí predstavitelia uviedli, že zásah bol zameraný na popredných členov teroristickej skupiny, smrť vodcu tamojšieho IS však bezprostredne nepotvrdili.

Spojené štáty a Irak sa pritom len predošlý mesiac dohodli na pláne stiahnutia koaličných síl pod vedením USA, ktoré ešte zostali v Iraku. Podľa dohody americkí vojaci do budúceho roka opustia niektoré základne, ktoré po dve desiatky rokov využívali.

Americkí vojaci vpadli do Iraku v roku 2003 na základe správ, že sa tam nachádzajú jadrové, chemické a biologické zbrane, ktoré predstavitelia USA a Británie označili za bezprostrednú a netolerovateľnú hrozbu pre svetový mier.

Po zvrhnutí diktátora Saddáma Husajna nasledovali v Iraku roky konfliktov medzi etnickými a náboženskými skupinami. Z krajiny sa stiahli v roku 2011, no o tri roky sa tam vrátili na čele medzinárodnej vojenskej koalície bojujúcej proti IS, ktorý v tom čase získal v regióne značný vplyv.

Iracká vláda považuje IS za porazený a pôsobenie koalície za ukončené. IS kedysi ovládal asi tretinu územia Iraku a Sýrie. V Iraku bol vyhlásený za porazený koncom roka 2017 a v Sýrii v roku 2019.

USA majú v Iraku umiestnených približne 2 500 vojakov, ďalších 900 je v susednej Sýrii. Súčasťou koalície na boj proti IS sú aj ďalšie krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Taliansko.

(tasr)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok