Bill Gates podporil kandidatúru Kamaly Harrisovej 50 miliónmi dolárov

Bývalý šéf Microsoftu sa posledné desaťročia snažil držať mimo politiky, pred nadchádzajúcimi americkými prezidentskými voľbami však spravil výnimku.

World Economic Forum 2024: Microsoft founder Bill Gates Zakladateľ Microsoftu Bill Gates. Foto: Profimedia.sk

Tou výnimkou je dar 50 miliónov dolárov, ktoré venoval neziskovej organizácii Future Forward podporujúcej kandidatúru Kamaly Harrisovej. Informuje o tom New York Times s odvolaním sa na viacero zdrojov. Podľa nich mal jeden zo zakladateľov spoločnosti Microsoft obavy z toho, ako by vyzeralo druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa.

Dar mal zostať utajený, Gates doteraz Harrisovej oficiálne a verejne nevyjadril podporu. Vo vyhlásení, ktoré poskytol po zverejnení svojho finančného príspevku, zdôraznil svoje rovnocenné vzťahy k obidvom kandidátom, ale takisto spomenul, že „tieto voľby budú iné“.

„Podporujem kandidátov, ktorí preukazujú jasný záväzok zlepšiť zdravotnú starostlivosť, znížiť chudobu a bojovať proti klimatickým zmenám v USA a vo svete,“ povedal Gates pre New York Times. Spoločnosť Future Forward odmietla na zverejnenú správu reagovať.

Bill Gates je považovaný za technologického vizionára, ktorý prispel k zásadnému rozvoju osobných počítačov a softvéru. Spoločnosť Microsoft, ktorú viedol ako generálny riaditeľ, za jeho čias predstavila napríklad operačný systém Windows 95.

Svojej vedúcej funkcie v Microsofte sa vzdal v roku 2000 a v nasledujúcich rokoch postupne opustil všetky manažérske funkcie v tejto spoločnosti. Ako dôvod uviedol, že sa chce naplno venovať charitatívnej činnosti a nadácii, ktorú založil so svojou manželkou Melindou.

(bra)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok