KDH vyzvalo Roberta Fica, aby pomohol Kamilovi Šaškovi vyriešiť problémy v zdravotníctve

Hnutie vníma aktuálny stav slovenského zdravotníctva ako "najhorší za posledné obdobie".

milan majerský Milan Majerský. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Opozičné KDH apeluje na nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD), aby akútne začal riešiť situáciu v slovenskom zdravotníctve. Za prioritu považuje uzavretie dohody, ktorou by sa predišlo výpovediam lekárov.

Ako prvé treba podľa neho riešiť aj situáciu v ambulantnom sektore. Myslí si, že akútne by sa mal Šaško venovať aj reforme záchrannej zdravotnej služby a zabezpečeniu centrálneho nákupu liekov a zdravotníckeho materiálu. Zároveň volá aj po riešení situácie v trenčianskej nemocnici a odchode jej riaditeľa Michala Plesníka.

„Situácia v slovenskom zdravotníctve je najhoršia za posledné obdobie. Vidíme výpovede lekárov a destabilizáciu systému,“ skonštatoval poslanec Národnej rady (NR) SR František Majerský na stredajšej tlačovej konferencii. Volá preto po riešení situácie. Zároveň apeloval na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby si tému zdravotníctva prisvojil a novému šéfovi rezortu pomohol.

Predstavitelia KDH sa na stredajšej tlačovej konferencii venovali aj novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia, ktorú predložili do parlamentu. Navrhli v nej upraviť počet a obsah preventívnych prehliadok u všeobecných lekárov. Odmietli tvrdenia, že by boli proti preventívkam.

„My v nich chceme len urobiť poriadok,“ podotkol poslanec Peter Stachura (KDH). Mieni, že návrh z ich dielne dokáže zabezpečiť viac priestoru a miesta u lekárov pre rizikových pacientov. Upozornil pritom na neprimeranú frekvenciu, obsah preventívnych prehliadok. „Prevencia je nesmierne dôležitá, ale nemôžeme ju robiť v takejto miere zdravým ľuďom na úkor chorých pacientov,“ dodal.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok