Klub SNS vďaka Smeru nezanikne, spokojný je aj Huliak

Najsilnejšia koaličná strana Smer sa v stredu zaoberala riešením problémov tej najslabšej koaličnej strany - SNS.

56. schôdza vlády SR Zľava Rudolf Huliak (nezaradený) a Roman Michelko (SNS). Foto: Pavel Neubauer/TASR

Poslanec Smeru Dušan Muňko ráno oznámil, že vstupuje do poslaneckého klubu SNS, aby ten nezanikol. Stále však ostáva členom Smeru.

Národniari Muňkovo rozhodnutie privítali. „Oceňujem prístup poslaneckého klubu Smer k SNS. Neskutočne si vážime spoluprácu so Smerom a dnes aj s novým kolegom Muňkom, ktorý je skúseným človekom v oblasti podnikania aj skúseným poslancom,“ poznamenal Andrej Danko na stredajšej tlačovej konferencii.

Koalícia je podľa jeho slov stabilizovaná. „Problémom Slovenska nie je to, či sa poslanecký klub zachová alebo nie. Problémom Slovenska by bolo, ak by koalícia nemala viac ako 76 poslancov a tých máme stále,“ skonštatoval.

O čo ide

Poslanec Rudolf Huliak spolu s ďalšími dvomi poslancami Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom v utorok ohlásili odchod z klubu SNS. Ten mal desať členov, odchodom troch by mal iba siedmich a zanikol by. Na zachovanie klubu je potrebných aspoň osem zákonodarcov.

Muňko svoj krok odôvodnil fungovaním koalície. Zákon o rokovacom poriadku hovorí, že Národná rada SR môže na návrh aspoň troch poslaneckých klubov aj počas schôdze Národnej rady hlasovaním bez rozpravy zaradiť nový bod programu schôdze alebo vypustiť schválený bod programu.

Zároveň nový bod programu môže Národná rada hlasovaním bez rozpravy zaradiť aj na návrh predsedu Národnej rady. Ten však už nemá oprávnenie navrhnúť vypustenie bodu z programu schôdze.

Richter: S huliakovcami budeme komunikovať

Šéf poslaneckého klubu Smeru Ján Richter v stredu ráno povedal, že budú komunikovať aj s odídencami z klubu SNS.

Presne to zdôrazňoval predseda Národnej koalície Rudolf Huliak v utorok, keď žiadal, aby predsedovia Hlasu a Smeru našli komunikačný kanál, cez ktorý budú o hlasovaniach v parlamente hovoriť s odídencami z klubu SNS.

Tí už zrejme nekomunikujú s Andrejom Dankom, ktorý ich odchod z klubu SNS vníma ako zradu.

Richter ocenil, že traja nezaradení poslanci budú podporovať vládny program. „Som presvedčený, že jednota koalícia, 79 poslancov, sa zachová aj pre budúce obdobie,“ poznamenal Richter.

Huliak: S Ficom sme sa dohodli

V stredu sa s Huliakom stretol aj predseda vlády Robert Fico (Smer). Stretnutie podľa slov poslanca dopadlo „veľmi dobre“.

„Dohodli sme sa, že nastavíme spôsob komunikácie, aby sme boli platnými členmi v rámci koaličnej záležitosti,“ povedal Huliak Denníku N krátko po stretnutí s premiérom.

Poslanec Pavel Ľupták pre Postoj zopakoval, že koalíciu nebudú „vydierať“. Chcú vraj predkladať vlastné návrhy zákonov, a aj prezentovať svoje názory k iným legislatívnym zmenám.

Očakávajú preto, že koaličné strany sa s nimi budú rozprávať ako s tromi nezávislými poslancami. „Keby sme mali všetko automaticky ‚zožrať‘, no tak načo by sme odchádzali z klubu SNS,“ povedal Ľupták.

(est, tasr)


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok