USA sú znepokojené útokmi na libanonské ozbrojené sily, povedal Austin Galantovi

Libanonská armáda v nedeľu oznámila, že traja jej vojaci zahynuli na juhu krajiny pri izraelskom útoku, ktorý zasiahol ich vozidlo.

Russia Ukraine War US Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu svojmu izraelskému rezortnému kolegovi Joavovi Galantovi oznámil, že Washington má vážne obavy zo správ o izraelských úderoch proti libanonským ozbrojeným silám. V noci na štvrtok to uviedol Pentagón.

Austin vyzval Galanta, aby zabezpečil bezpečnosť libanonských ozbrojených síl a mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL).

Minister obrany USA taktiež privítal prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy cez hraničný priechod Erez a vyzval izraelskú vládu, aby podnikla všetky potrebné kroky na riešenie náročnej humanitárnej situácie v Gaze.

Podobne ako minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vyzval Izrael na využitie smrti vodcu militantného hnutia Hamas Jahju Sinwára na prepustenie rukojemníkov a uzavretie prímeria.

Libanonská armáda v nedeľu oznámila, že traja jej vojaci zahynuli na juhu krajiny pri izraelskom útoku, ktorý zasiahol ich vozidlo. Izrael sa za smrť libanonských vojakov ospravedlnil a vyhlásil, že nevedie operácie proti libanonským ozbrojeným silám.

Libanonská armáda je v krajine rešpektovanou inštitúciou, ktorá však nie je dostatočne silná na to, aby sa dokázala presadiť voči Hizballáhu alebo ubrániť krajinu pred izraelskými vojenskými operáciami. V konflikte medzi Izraelom a Hizballáhom sa preto drží bokom, vysvetľuje agentúra AP.

(tasr)