Primátor Trenčína vyčíta rezortu kultúry zmenu zákona o Európskom hlavnom meste kultúry

Richard Rybníček považuje navrhovanú zmenu za natoľko vážny zásah do celého princípu zákona, že jeho znejasnenie či spochybnenie je spochybnením zákona ako celku.

Mestá sa môžu zapojiť do 4. ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023 Richard Rybníček. Foto: Dano Veselský/TASR

„Peniaze určené na tento projekt zo štátneho rozpočtu sú z verejných zdrojov, a preto k ním treba tak pristupovať. Z nášho pohľadu nie je prípustné, aby sa na financovanie tohto projektu nevzťahovali príslušné zákony a osobitné predpisy ako napríklad zákon o verejnom obstarávaní a ďalšie,“ zdôvodnila novelu zákona v septembri ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS).

Implementácia projektu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2026 si podľa Rybníčka žiada niekoľko rokov intenzívnej práce. Aj preto sa titul udeľuje mestám štyri až päť rokov pred samotným rokom titulu.

Všetky krajiny si následne upravujú lokálne legislatívne podmienky dotýkajúce sa implementácie a realizácie projektu. Tak to bolo aj na Slovensku, keď sa v máji minulého roku s ročným oneskorením prijal v parlamente zákon o EHMK.

„Zákon je v aktuálnom znení vyvážený a zároveň dostatočne bezpečný z hľadiska práce s verejnými zdrojmi, ktorými sú financie zakladateľov (mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj) a Ministerstva kultúry SR, prípadne finančné zdroje tretích strán vrátane súkromného sektora,“ zdôraznil trenčiansky primátor.

Pripomenul, že EHMK Trenčín 2026 je veľmi vážny projekt, ktorý je veľkou reprezentáciou Slovenska, slovenské mesto ho môže získať raz za 13 rokov.

Zásah do legislatívneho prostredia je podľa neho vážnym ohrozením projektu ako celku s neodhadnuteľnými negatívnymi dopadmi na realizáciu a bez garancie naplnenia povinných parametrov projektu, na základe ktorých sa získal titul.

„Zdvorilo vás žiadam, aby ste požiadali poslancov Národnej rady za SNS, aby stiahli tento zákon. Robíme všetko preto, aby sme dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku a všetko preto, aby sme sa z úspešnej realizácie tohto titulu v Trenčíne a v trenčianskom regióne tešili všetci spolu tak, ako tomu bolo v roku 2013 v Košiciach,“ obracia sa Rybníček na ministerku.

Ministerstvo kultúry v reakcii pripomenulo, že novelizácia zákona o EHMK je poslaneckým návrhom zákona a o jeho stiahnutí z legislatívneho procesu teda nerozhoduje rezort ani ministerka kultúry, ale výlučne jeho predkladatelia, t. j. poslanci.

„V rámci medzirezortného pripomienkového konania k návrhu stanoviska MK SR k poslaneckému návrhu zákona boli uplatnené viaceré pripomienky. Kreatívny inštitút Trenčín uplatnil pripomienku, ktorou žiadal vypustiť z poslaneckého návrhu zákona úpravu, ktorou sa mala zaviesť povinnosť pre vykonávateľa postupovať pri poskytovaní príspevku alebo jeho časti priamemu realizátorovi podľa zákona o verejnom obstarávaní. Rovnakú pripomienku uplatnilo Ministerstvo financií SR,“ ozrejmila vedúca oddelenia komunikácie rezortu Petra Bačinská s tým, že táto pripomienka bola akceptovaná.

Rezort teda v stanovisku k poslaneckému návrhu zákona podľa nej navrhol vypustiť predmetný bod 3 v článku I poslaneckého návrhu zákona. „Takto upravené stanovisko schválila vláda SR na svojom rokovaní v stredu,“ dodala.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok