Predaj jednorazových e-cigariet v Anglicku a Walese vláda zakázala

Ministri uviedli, že tento krok, ktorý v januári prvýkrát oznámila predchádzajúca vláda, ale neuzákonil sa pred voľbami, má za cieľ chrániť zdravie detí a predchádzať škodám na životnom prostredí.

Muž vydychuje dym pri fajčení elektronickej cigarety. Foto: Flickr.com/Vaping360 Muž vydychuje dym pri fajčení elektronickej cigarety. Foto: Flickr.com/Vaping360

Zákaz bude platiť od júna 2025, nebude sa ale vzťahovať na dobíjateľné alebo znovu naplniteľné zariadenia. Jednorazové e-cigarety by mali byť zakázané aj v Škótsku, avšak od apríla budúceho roka. Po najnovšom rozhodnutí Anglicka sa Škótsko podľa BBC zosúladilo a aj tam bude platiť zákaz predaja od júna.

Počet ľudí, ktorí vapujú bez toho, aby niekedy fajčili, sa v posledných rokoch tiež výrazne zvýšil, najmä v skupine tínedžerov. A to napriek tomu, že je tieto výrobky zakázané predávať osobám mladším ako 18 rokov.

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že požívanie výparov v Anglicku vzrástlo medzi rokmi 2012 a 2023 o viac ako 400 percent, pričom v súčasnosti kupuje a používa tieto produkty deväť percent britskej verejnosti

Aj keď sa vaping považuje za menej škodlivý ako fajčenie, dostatočne dlhý výskum pre posúdenie dlhodobých rizík sa zatiaľ neuskutočnil.

Lídri vapingového priemyslu však varovali, že výslovný zákaz môže podnietiť nárast nelegálneho predaja dotknutých produktov.

(max)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok