Lukašenko tvrdí, že Putin útočil na Ukrajinu z bieloruského územia bez jeho dovolenia

Ruský prezident nezaútočil vojskami z bieloruského územia, išlo len o rutinný odchod ruských vojsk z juhu krajiny po ukončených cvičeniach, vyhlásil bieloruský líder v rozhovore pre televíziu BBC.

Alexander Lukašenko Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Novinár britskej stanice sa Alexandra Lukašenka pýtal, prečo povolil Vladimirovi Putinovi použiť bieloruské územie ako nástupný priestor pre inváziu na Ukrajinu vo februári 2022, čo prezident odmietol. Moderátor opäť pripomenul, že ruskí vojaci vstúpili na Ukrajinu aj z Bieloruska.

„Uskutočnili sa cvičenia, na ktorých sa zúčastnilo niekoľko tisíc ruských vojakov. Putin začal sťahovať tieto jednotky z miesta, kde sa nachádzali na juhu Bieloruska, po ceste pozdĺž hranice s Ukrajinou,“ odpovedal Lukašenko s tým, že ruské velenie v určitom momente rozhodlo o zmene smeru – na Kyjev.

„Som si istý, že boli vyprovokovaní. Záleží na Putinovi, ako stiahne svoje jednotky. Mohol by ísť cez Kyjev. Alebo by mohol ísť cez Minsk,“ vyhlásil bieloruský líder.

Na otázku, či v tejto záležitosti nekontaktoval Kremeľ so žiadosťou o vyjasnenie situácie, Lukašenko odpovedal: „Nie. Nevolal mi. Ani ja som mu nevolal. Sú to jeho vojská a on má právo stiahnuť ich, kam chce.“

Moderátor sa následne pýtal na taktické jadrové zbrane, ktoré Rusko rozmiestnilo u svojho suseda. Na otázku, či je Putin pripravený použiť ich proti Ukrajine, Lukašenko ubezpečil, že by „nikdy nepoužil zbrane rozmiestnené v Bielorusku bez súhlasu bieloruského prezidenta“. Rýchlo však dodal, že on sám je „plne pripravený“ povoliť použitie týchto jadrových zbraní.

„Som plne pripravený, na čo iné by som tieto zbrane potreboval? Ale len v prípade, že na územie Bieloruska vkročí čo i len jediný (zahraničný) vojak. Neplánujeme na nikoho zaútočiť,“ ubezpečil Lukašenko.

(sab)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok