Spravodlivosť a bezpečnosť je po roku Ficovej vlády v rozklade, tvrdí PS

Tvrdia to poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS).

TK po sneme hnutia Progresívne Slovensko v Košiciach V popredí Michal Šimečka. Foto: TASR/František Iván

Na piatkovej tlačovej konferencii kritizovali napríklad novelu trestných kódexov či neriešenie situácie súvisiace s porušovaním ľudských práv. Namietali viaceré kroky a rozhodnutia šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

„Ženy a deti zažívajúce násilie, nedobrovoľne sterilizované rómske ženy, LGBTI+ ľudia a mnohí ďalší čakajú na to, kedy sa im už konečne bude lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť, ako hlásalo programové vyhlásenie vlády. A nič. A nielenže minister situáciu porušovania ľudských práv nerieši, ešte sa aj podieľa na jej zhoršovaní, či už obmedzovaním zhromažďovacieho práva v prípade lex atentát alebo útokmi na mimovládne organizácie či médiá,“ skonštatovala poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

Poslanci za PS kritizovali aj zrušenie Národnej kriminálnej agentúry či Úradu špeciálnej prokuratúry. Hovorili o čistkách.

Suskovi vyčítali tiež rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Upozornili aj na to, že na Ústavnom súde SR stále chýba jeden sudca. Namietali tiež nerealizovanie opatrení na ochranu obetí trestných činov.

Nesúhlas opätovne vyjadrili aj s novelou Trestného zákona. Kritizovali tiež spôsob jej prijatia v parlamente. „Ministerstvo sa teraz podľa mojich informácií snaží stretávať so sudcami a zasahovať do výkladovej rozhodovacej činnosti súdu tým, že im hovorí, ako majú vykladať nový Trestný zákon. Je to aj kvôli tomu, že je veľmi zle napísaný, je tam množstvo chýb,“ dodal Branislav Vančo (PS).

(tasr)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok