Lekári dali Šaškovi tri podmienky. Minister nevylučuje, že podajú výpovede

Lekárske odborové združenie chce podľa slov svojho predsedu Petra Visolajského zabrániť podávaniu výpovedí lekárov, povedal po piatkovom rokovaní s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom.

visolajský Peter Visolajský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Jedna z našich požiadaviek je, aby mzdy sestier rástli tak, ako to bolo dohodnuté, pretože sestry sú momentálne kľúčová vec, čo sa týka nedostatku personálu a tam nie je miesto na šetrenie, pretože tie sestry nemáme. Čo sa týka stabilizácie platov lekárov a nejakých koeficientov a navyšovania, to pre nás nie je téma,“ konštatoval Visolajský. Napriek tomu podľa neho výpovede lekárov pribúdajú, k piatku ich je podľa neho okolo 2 500.

Druhou požiadavkou, ktorú lekári dali ministrovi, je zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Tretím bodom je dodržiavanie podmienok memoranda, ktoré lekárski odborári uzavreli ešte s vtedajším premiérom Eduardom Hegerom.

Ministra Kamila Šaška tiež podľa Visolajského požiadali, aby o ich podmienkach informoval aj premiéra Roberta Fica (Smer). Sú pripravení ďalej rokovať a ak sa ich podmienky splnia, sú ochotní svoje výpovede stiahnuť.

O platy nejde, tvrdí šéf odborárov

„My, čo dávame výpovede, nám nejde o mzdy,“ zdôraznil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Čaká preto jasné kroky, aby peniaze v zdravotníctve išli tam, kde majú.

Valorizácia platov sa zachová zdravotným sestrám a záchranárom. Šéf LOZ upozornil na novinku, že zníženie platov sa dotkne ostatných profesií. Ako príklad spomenul psychológov, laborantov či logopédov.

Visolajský tiež konštatoval, že budú pozorne sledovať, či vláda zastaví transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. K tomu totiž podľa jeho slov nedostali od ministra zdravotníctva jasnú odpoveď.

LOZ poukazuje na kupčenie s dlhmi nemocníc

Na stretnutí so Šaškom sa tiež riešila otázka zadlžovania nemocníc a podnikanie rôznych finančných skupín, ktoré skupujú tieto dlhy. „Takéto kupčenie s dlhom nemocníc by nemalo ďalej fungovať,“ vyhlásil Visolajský.

Umiestnenie národnej nemocnice do bratislavského Ružinova označil za nereálne opatrenie, ktoré prijala vláda ešte s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas). Poukázal na to, že analýzu o umiestnení nemocnice z väčšej časti platila finančná skupina Penta, ktorej nevyhovuje nemocnica na Rázsochách. Je totiž pomerne blízko nemocnice Penty na bratislavských Boroch. Minister Šaško podľa šéfa LOZ oznámil, že sa pripraví analýza, kde je najlepšia lokalita pre národnú nemocnicu.

Šaško verí v kompromis

Minister verí, že ten kompromis nakoniec nájdu. „A to v tých oblastiach, kde som takýto kompromis schopný nájsť,“ podotkol. Ponúka návrhy k trom zásadným podmienkam, na ktorých LOZ trvá.

Ako priblížil, je pripravený hľadať 90 hlasov na prijatie ústavného zákona, ktorý by vylúčil akúkoľvek formu privatizácie štátnych nemocníc. Vyzval opozíciu, aby takýto zákon prípadne podporila.

V rámci miezd lekárov však stále trvá na kompromise. „Spočíva v tom, že počas prechodného obdobia dvoch rokov budú platy na budúci rok rásť o 6,4 percenta,“ objasnil. Má pritom záujem, aby nedotknuté ostali najmä nárasty miezd pri sestrách a ďalšom zdravotníckom personáli. Zdôraznil však, že verejné financie sú obmedzené.

(gko, tasr)


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok