Nedávny útok v Londýne má dohru, podpaľač chcel podporiť Rusko

Dvadsaťročný Dylan Earl sa v piatok priznal k organizovaniu podpaľačského útoku na komerčnú nehnuteľnosť v Londýne spojenú s Ukrajinou.

Útok vykonal v prospech ruského štátu, oznámila britská korunná prokuratúra (CPS).

Earl z grófstva Leicestershire v strednom Anglicku sa priznal k obvineniu z podpaľačstva s priťažujúcimi okolnosťami, ku ktorému došlo v priestoroch priemyselného areálu vo východnom Londýne. Incident sa odohral v marci tohto roka a úmyslom muža bolo zničiť budovu bez ohľadu na ohrozenie života osôb.

Zároveň sa priznal k príprave „činu ohrozujúceho život osoby alebo činu, ktorý predstavuje vážne riziko pre zdravie alebo bezpečnosť verejnosti v Spojenom kráľovstve“, čo je v rozpore s novým zákonom o národnej bezpečnosti.

Brit však odmietol ďalšie obvinenie z napomáhania zahraničnej spravodajskej službe. Súdne dokumenty tiež uvádzajú, že Earl bol napojený na teroristickú Vagnerovu skupinu, píše britská tlačová agentúra Press Association (PA).

Prokuratúra uviedla, že tretie obvinenie proti Earlovi nebude vznesené. Pre londýnsky súd ale zdôraznila, že trest za druhý trestný čin sa spája s doživotím.

Traja ďalší muži, Paul English (60), Nii Mensah (21) a Jakeem Rose (22), popreli obvinenie z podpaľačstva s priťažujúcimi okolnosťami. Ďalší dvaja, Ugnius Asmena (19) a Jake Reeves (22), sa v piatok k rovnakému trestnému činu nepriznali. Reeves je však obvinený aj z prijatia finančných prostriedkov od zahraničnej spravodajskej služby.

Siedmy muž Dmitrijus Paulauska na pojednávaní začiatkom októbra priznal, že vedel o teroristických činoch, ale tieto informácie nezverejnil.

Vzťahy Británie s Ruskom sú napätejšie od invázie Moskvy na Ukrajinu v roku 2022. Odvtedy došlo k viacerým vzájomným obvineniam zo špionáže. Šéf britskej kontrarozviedky obvinil ruskú spravodajskú službu zo snahy vyvolať „chaos“, a to aj prostredníctvom podpaľačstva.

Súdny proces s obvinenými by sa mal konať v júni budúceho roka.

(tasr, reuters)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok