Irán údajne chystá odvetu za nočné útoky Izraela

Sobotňajšie izraelské útoky na ciele v Iráne vraj nezostanú bez odvety, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Iran Holds Annual Military Parade Marking Iran-Iraq War Anniversary, Tehran - 21 Sep 2024 Príslušníci iránskej armády počas vojenskej prehliadky. Foto: Rouzbeh Fouladi/ZUMA Press Wire/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Niet pochýb o tom, že Izrael sa dočká primeranej odpovede na akúkoľvek akciu,“ citovala iránska tlačová agentúra Tasním anonymný zdroj z vlády.

Irán po útokoch uzavrel svoj vzdušný priestor napriek tomu, že štátne médiá pôvodne vykreslili izraelské útoky ako neškodné. Podľa štátnej televízie boli výbuchy, ktoré boli počuť v okolí hlavného mesta Teherán, spôsobené aktiváciou systémov protivzdušnej obrany.

V skorých ranných hodinách však bolo počuť aj výbuchy v centre mesta a bolo vidieť paľbu protivzdušnej obrany. Nateraz nie je jasné, aké ciele izraelské útoky zasiahli, poznamenala DPA.

Izraelská armáda v sobotu podnikla letecké útoky na vojenské ciele v Iráne. Útoky sú považované za odvetu za útok Iránu na Izrael z 1. októbra, pri ktorom Irán odpálil proti židovskému štátu takmer 200 balistických rakiet.

Irán zaútočil po tom, keď Izrael zabil niekoľko vplyvných vodcov spojencov Teheránu. Ten podporuje sieť militantných skupín vrátane Hizballáhu v Libanone, palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a jemenských povstalcov húsíov, ktoré podnikajú útoky proti Izraelu.

Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) v posledných dňoch opakovane zdôraznili, že budú rázne reagovať na akúkoľvek agresiu zo strany Izraela.

(tasr)


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok