Milan Krajniak je novým predsedom Kresťanskej únie. Čaká ho ťažká úloha

Strana je súčasťou klubu Igora Matoviča, s Krajniakom na čele prichádza otázka, či sa pokúsi emancipovať od Matoviča a reálne súperiť s KDH.

Príchod na schôdzu vlády Milan Krajniak. Foto: Martin Baumann/TASR

Milana Krajniaka zvolili delegáti na sobotnom sneme strany v Nimnici. Vo funkcii strieda Annu Záborskú, ktorá stranu viedla od roku 2019. Na Krajniakovi bola širšia zhoda v strane, ktorá vznikla po eurovoľbách, Záborská vo voľbách na predsedu nekandidovala, prijala post čestnej predsedníčky KÚ.

Krajniak ako jediný kandidát na post predsedu získal 29 hlasov z 32 možných. Na sneme predstavil svoju víziu strany. „Ak chceme naštartovať ekonomiku Slovenska, potrebujeme viac ekonomickej slobody, menej regulácie, menej daní a menej papierovania. Ak chceme obnoviť Slovensko ako štát, potrebujeme posunúť kompetencie z vlády na mestá, obce a prirodzené regióny. Znamená to zoštíhliť vládu a znížiť počet ministerstiev na tretinu,“ uviedol Krajniak.        

Povedal tiež, že politici KÚ sú „konzervatívni rebeli, a preto napriek väčšinovému hejterstvu a konfrontácii chceme na Slovensku obnoviť úctu a rešpekt k sebe aj k oponentom. Začneme od seba a budeme sa k sebe aj k iným správať dôstojne – s úctou, pokorou a rešpektom. Lebo to je náš vlastný konzervatívny a kresťanský politický štýl.“

Krajniak je bývalým ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny za Sme rodina, predtým bol členom menších straníckych projektov, strany Nova s Danielom Lipšicom a ešte predtým KDH. V politike začínal ako člen mládežníckej organizácie blízkej bývalej ODÚ-VPN, postupne patril ku konzervatívnemu krídlu v každej strane, kde pôsobil.

Krajniak bol počas Matovičovej a Hegerovej vlády považovaný za kompetentného politika, presadil viacero pro-rodinných opatrení, okrem iného rodičovský dôchodok, ktorý významne znižoval diskrimináciu rodičov, ktorí vychovali deti, ktoré financujú dôchodky pre všetkých dôchodcov. Ten bol nedávno súčasnou vládou zrušený a nahradený asignáciou dane, ktorú mnohí ani neplatia.

Najväčšou otázkou pre Krajniaka bude, či dokáže mini-stranu, ktorá je už niekoľko volieb odkázaná na účasť na kandidátke inej strany, zviditeľniť a emancipovať od Igora Matoviča, respektíve od KDH. A tiež, či pri tom všetkom dokáže udržať jednotu poslancov, ktorí si zvykli myslieť viac na krúžky ako úspech strany.

Záborská viedla stranu viac ako päť rokov. „Kresťanská únia sa za tých päť rokov stala relevantnou stranou, novinári sa pýtajú na náš názor, predkladáme v Národnej rade naše vlastné návrhy, takže si nemáme prečo sypať popol na hlavu,“ poznamenala.        

Jej odchod z predsedníckeho postu neznamená rozlúčku s politikou. „Naďalej budem s Richardom Vašečkom v parlamente hlasom, ktorý presadzuje kresťanské princípy a hodnoty. Celý čas som sa snažila, aby politika išla cestou spoločného dobra. Prevládajú dobrá osobné, dobrá politických strán či finančných skupín. No za spoločné dobro, pre každého a pre všetkých, akoby sa neoplatilo obetovať,“ dodala Záborská.

Podpredsedami ostávajú poslanec Richard Vašečka a zakladajúci člen strany Ľubomír Šteiniger. Delegáti si minútou ticha uctili nedávno zosnulého kolegu a člena predsedníctva, Michala Považana. Delegáti snemu sa, okrem iného, uzniesli na tom, že strana bude naďalej aktívne predkladať v parlamente zákony zamerané na ochranu života a komunikovať tému vo verejnom priestore.

(fed, tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok