Psychiatria v Pezinku možno prepustí pacientov VšZP. Nie sú jej po chuti zmluvné podmienky

Najväčšia slovenská psychiatrická nemocnica v Pezinku má podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) neprimerané finančné požiadavky.

52797806725-a145650146-k

Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela sa bráni, že podmienky si nastavili od apríla a poisťovňa s nimi súhlasila. Poukazuje tiež na duševné zdravie, ktoré podľa predstaviteľov nemocnice nemá byť obchodná komodita.

Aj keď obe strany dúfajú, že sa dohodnú, stále je podľa portálu tvnoviny.sk neisté, či pre 150 pacientov nemocnica od novembra bude mať zabezpečené lôžko.

„Na rozdiel od iných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nemocnica naďalej trvá na neprimeraných podmienkach. Odmietame, aby sa rukojemníkmi stávali pacienti,“ znie stanovisko poisťovne s tým, že pacientov bude mať kam previezť.

VšZP už pritom od augusta do októbra odzmluvnila nemocnici 50 lôžok. „Dnes VšZP trvá na tomto zníženom zmluvnom objeme, čo je pre nás absolútne neprijateľné,“ vysvetlila nemocnica. Pre tú by to znamenalo výpadok výnosov na úrovni takmer dvoch miliónov eur, trvalé zatvorenie týchto lôžok, ale aj hromadné prepúšťanie.

Jedinou požiadavkou nemocnice na poisťovňu je podľa jej riaditeľa Martina Hromádku vrátenie zazmluvneného počtu lôžok na pôvodnú úroveň, aby nemuseli natrvalo zatvoriť niektorú z kliník.

„V čase, keď nám rastie incidencia duševných ochorení v populácii a my čelíme bezprecedentnému tlaku na lôžka, považujem odzmluvňovanie psychiatrických pracovísk za mimoriadne nebezpečný hazard,“ ozrejmil.

Podotkla pritom, že 150 pacientov, ktorým hrozí prepustenie, sú v rozbehnutej liečbe. Poisťovňa podľa svojich slov vyvíja úsilie o pokračovanie zmluvy.

Pezinská psychiatria má k dispozícii dovedna 424 lôžok a poskytuje „špičkovú starostlivosť o duševné zdravie“, pričom mnohé z jej kliník opisuje ako „jediné svojho druhu na Slovensku“.

(max, tasr)


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok