Rok kresťanskej kultúry v Košiciach vyvrcholil slávnostným programom

V metropole východného Slovenska zakončili 27. októbra 2024 Rok kresťanskej kultúry, ktorý sa začal 5. júla 2023, na sviatok svätých Cyrila a Metoda.

Galavečer Rok kresťanskej kultúry Galavečer Roku kresťanskej kultúry v Dome umenia v Košiciach. Foto: Košická arcidiecéza/Eugen Bernáth

Záverečný trojdňový program (25. – 27. októbra) pritiahol mnohých veriacich, zástupcov cirkví a kultúrnych inštitúcií, a to prostredníctvom rozmanitých aktivít, ktoré sa konali v historických priestoroch mesta Košice.

Piatok otvoril koncert Magnificat v Dóme sv. Alžbety, kde sa predstavili talentovaní umelci a zbory. Sobotný galavečer v Dome umenia priniesol zaujímavé umelecké výkony a diskusie o význame kresťanskej kultúry v súčasnej spoločnosti.

V nedeľu sa konala slávnostná svätá omša, na ktorej sa zúčastnili slovenskí biskupi, pričom hlavným kazateľom bol Mons. František Rábek, vojenský ordinár a predseda Rady KBS pre vedu, vzdelanie a kultúru.

Zoznam účinkujúcich zahŕňal známe osobnosti, ako sú moderátori Ján Gallovič a Martina Vašková, umeleckým prednesom program obohatil Štefan Bučka. Vystúpil aj zbor sv. Cecílie a gréckokatolícky Katedrálny zbor sv. Cyrila a Metoda, ako aj speváčka Dominika Gurbaľová či divadlo Teatro Colorato.

Rok kresťanskej kultúry je celoslovenský projekt organizovaný Radou Konferencie biskupov Slovenska v spolupráci s Ekumenickou radou cirkví. Jeho cieľom je priblížiť spoločnosti hodnoty a bohatstvo kresťanskej kultúry, inšpirovať dialóg medzi veriacimi a neveriacimi a pripomenúť význam kresťanských koreňov našej histórie.

„Kresťanská kultúra, napojená na židovskú tradíciu a obohatená o evanjelium, prináša predovšetkým slobodu so zodpovednosťou,“ povedal arcibiskup Bernard Bober.

Rok kresťanskej kultúry mal ekumenický charakter a zapojili sa doň viaceré cirkvi, diecézy, farnosti, cirkevné zbory, občianske združenia, umeleckí tvorcovia, školy a galérie. Vláda SR finančne podporila 41 projektov celkovou sumou 250-tisíc eur.

(lup, tkkbs, rkk)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok