Štátnu ochranu prírody povedie Roman Fajth

Riadením funkcie ho poverí podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Snímka obrazovky 2024-10-28 150454 Na snímke zľava štátny tajomník MŽP SR Filip Kuffa, Roman Fajth a bývalý riaditeľ Správy NP Veľká Fatra Eduard Apfel. Foto: Miroslav Jaroš/TASR

Personálnou zmenou chce posilniť zriaďovanie nových zásahových tímov v národných parkoch, ktoré ochránia ľudí pred útokmi medveďov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

„Vládnemu kabinetu som v októbri predstavil ďalšie konkrétne riešenie na efektívnejšie a rýchlejšie eliminovanie problémových medveďov s cieľom predchádzať možným útokom medveďa na človeka. Musíme byť pripravení obzvlášť v najviac postihnutých oblastiach,“ zdôraznil Taraba s tým, že preto očakáva od nového vedenia ŠOP SR adekvátne nasadanie aj spoluprácu.

Šéf envirorezortu doplnil, že aktívny manažment medveďa je dlhodobá činnosť, o to väčšmi, že 15 rokov bol na Slovensku prakticky nerealizovaný. „Nové zákony, ktoré Slovensko schválilo a sú v súlade s Európskou komisiou, dávajú dostatočne efektívny priestor na reguláciu problémových medveďov. Bude však trvať určitý čas, aby sa opätovne nastolila rovnováha,“ dodal.

Taraba zároveň poďakoval odchádzajúcemu generálnemu riaditeľovi ŠOP SR Štefanovi Kyselovi za jeho doterajšie pracovné nasadenie.

Taraba zároveň poďakoval odchádzajúcemu generálnemu riaditeľovi ŠOP SR Štefanovi Kyselovi za jeho doterajšie pracovné nasadenie. „Kysel sa k svojmu odvolaniu vyjadrí v najbližších dňoch,“ informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

(tasr)


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok