Moldavsko stojí pri Gruzíncoch bojujúcich za slobodu, vyhlásila prezidentka

V Gruzínsku i Moldavsku sa v uplynulých dňoch konali voľby.

Moldova Presidential Elections Moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: Profimedia.sk

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v pondelok vyjadrila podporu tej časti Gruzíncov, ktorí vidia budúcnosť svojej krajiny v Európe.

„Moldavsko stojí pri všetkých Gruzíncoch bojujúcich za slobodu, demokraciu a európsku budúcnosť,“ napísala Sanduová na sieti X (Twitter) po rozhovore s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou.

Zurabišviliová v pondelok v rozhovore pre agentúru Reuters vyhlásila, že v parlamentných voľbách v Gruzínsku sa uplatnila „metodika ruského typu“, a opätovne spochybnila víťazstvo vládnej strany Gruzínsky sen.

Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách zvíťazil Gruzínsky sen so ziskom 54 percent hlasov. Opozícia na čele so Zurabišviliovou výsledky volieb spochybňuje a upozorňuje na nezrovnalosti a viaceré incidenty počas volebného dňa.

Tvrdia, že Gruzínsky sen v skutočnosti získal len približne 40 percent hlasov, čo sa v zhoduje s dvoma exit pollmi, podľa ktorých opozícia získala väčšinu kresiel v parlamente.

Prezidentka spolu s opozíciou vyzvali svojich priaznivcov, aby v pondelok večer vyšli do ulíc na protest proti oficiálnym výsledkom volieb.

AFP pripomenula, že v Gruzínsku i Moldavsku – bývalých sovietskych republikách – sa v uplynulých dňoch konali voľby, ktoré boli ostro sledované Západom a ktoré boli interpretované ako nástroj voľby medzi cestou do Európy a jej štruktúr a návratom k Rusku.

Moldavčania tak 20. októbra hlasovali o budúcom prezidentovi a v referende o vstupe do EÚ, v ktorom tesnou väčšinou vyslovili súhlas s ústavným zakotvením smerovania do Európskej únie.

Proeurópska prezidentka Maia Sanduová sa 3. novembra stretne v druhom, rozhodujúcom, kole volieb s Alexandrom Stoianoglom, bývalým generálnym prokurátorom, ktorý má podporu proruských socialistov.

Predvolebnú kampaň v Moldavsku – podobne ako v Gruzínsku – sprevádzali podozrenia zo zasahovania zo strany Ruska. Po voľbách sa objavili obvinenia z kupovania hlasov.


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok