Hizballáh v pondelok vypálil na Izrael viac ako sto rakiet

Izraelské jednotky pokračovali vo svojej operácii v južnom Libanone.

Snímka obrazovky 2024-09-23 o 13.35.10 Dym stúpa z izraelského ostreľovania dedín v okrese Nabatíja, čo je viditeľné z mesta Mardžajun v južnom Libanone v pondelok 23. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Hizballáh sa v rámci svojej reakcie na pondelkovú sériu útokov prihlásil k zodpovednosti za útok na námornú základňu Stella Maris ležiacu severne od izraelského prístavu Haifa. Tento útok bol – podľa Hizballáhu – súčasťou série operácií Chajbar spustených krátko po zavraždení vodcu hnutia Hasana Nasralláha. Tento atentát je pripisovaný Izraelu.

Podľa libanonského denníka L’Orient-Le Jour (OLJ) Hizballáh okrem toho v pondelok potvrdil, že salvou rakiet zacielil aj na izraelských vojakov, ktorí prenikli do blízkosti libanonskej obce Mardžajún ležiacej západne od rieky Wazzání. Na izraeských vojakov útočilo hnutie aj pri Fatimskej bráne – bývalom hraničnom priechode neďaleko juholibanonského mesta Kfar Kila.

Izraelská armáda, ktorá pokračuje vo svojej operácii v južnom Libanone, v pondelok zničila niekoľko objektov vo viacerých lokalitách v okrese Súr.

K tejto taktike sa izraelská armáda uchyľuje už najmenej dva týždne: po obsadení dedín na juhu Libanonu – často po násilných stretoch s Hizballáhom – ničí celé ich štvrte, a to pozdĺž celej tzv. modrej línie, tvrdí OLJ. Medzi zničenými sú aj mešity, cintoríny, zdravotné strediská i školy, napísal OLJ.

Izraelská armáda tvrdí, že likviduje vojenskú infraštruktúru – napr. tunely, veliteľské centrá a palebné miesta -, využívanú Hizballáhom na útoky na územie na severe Izraela.

V noci na 1. októbra Izrael spustil na juhu Libanonu pozemnú operáciu, ktorá má byť územne obmedzená a jej cieľom je zničiť bašty Hizballáhu blízko hraníc, odkiaľ už mesiace ostreľuje sever Izraela. Deklarovaným konečným cieľom izraelskej operácie na juhu Libanonu je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti hranice.

(tasr, reuters)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok