Maďarského premiéra Orbána vypískali

Tisíce Gruzíncov v pondelok na výzvu proeurópskej opozície prišli pred budovu parlamentu v centre Tbilisi, aby protestovali proti výsledkom sobotňajších parlamentných volieb, ktoré považujú za sfalšované.

Snímka obrazovky 2024-07-19 o 10.53.02 Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Gruzínske médiá i spravodajský web Echo Kavkaza uviedli, že demonštranti s vlajkami Gruzínska a EÚ vypískali kolónu áut s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Tbilisi, keď odchádzala spred hotela Marriott na Rustaveliho triede.

Echo Kavkaza uviedlo, že maďarská delegácia sa podľa všetkého ubytovala v tom istom hoteli, kde sa pred začiatkom zhromaždenia v centre Tbilisi konalo stretnutie lídrov opozície so zástupcami diplomatického zboru. Gruzínske médiá pripomenuli, že Viktor Orbán sa stal prvým a jediným západným lídrom, ktorý zablahoželal vládnej strane Gruzínsky sen k víťazstvu.

Po príchode do Tbilisi Orbán zverejnil na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom uviedol, že Gruzínsko „je konzervatívny, kresťanský a proeurópsky štát… a namiesto zbytočného kázania potrebuje našu podporu na európskej ceste.“

Ako napísala agentúra Reuters, maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý Orbána v Tbilisi sprevádza, v pondelok na sociálnej sieti napísal, že výsledok volieb v Gruzínsku je pre liberálov „škaredou porážkou“.

Gruzínsky sen čelil silnej kritike zo strany EÚ a Spojených štátov za niektoré svoje politické rozhodnutia, ale aj za zbližovanie sa s Ruskom. Strana však stále tvrdí, že plne podporuje snahy Gruzínska o vstup do EÚ.

(tasr, afp)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok