Máme radiť mužom, ako dojčiť. Niektorým austrálskym asistentkám prekážajú školenia o LGBT ľuďoch

deti sa uèia pláva pod doh¾adom pedegóga Ilustračný obrázok. Foto: Daniel Veselský/TASR

Oklamali nás, cítime sa nesvoji, tvrdí oznamovateľka z Austrálskej dojčenskej asociácie. Organizácia má za úlohu poskytovať poradenstvo aj pre LGBT osoby – čo je však pre viacerých asistentov nepríjemné. V organizácii taktiež vraj dochádza k obmedzovaniu a potlačovaniu niektorých prirodzených slov, ako napríklad matka.

U protinožcov sa rozpútal spor v rámci Austrálskej dojčenskej organizácie (ABA). Podľa oznamovateľky, známej len ako Sue, organizácia ponúka svoje služby aj transrodovým osobám či homosexuálnym mužom, informuje britský denník Daily Mail.

Niektorí materskí poradcovia sa preto vraj cítia nepríjemne či nesvoji, keď majú pomáhať biologickým mužom. Asistenti z ABA, ako napovedá už názov asociácie, sa totiž zameriavajú na pomoc matkám s dojčením, čo prirodzene nefunguje u mužov.

„Sme trénovaní, aby sme podporovali matky, nie gejov, transrodové osoby, …či asexuálnych ľudí,“ hovorí Sue, ktorá podľa svojich slov pracovala v ABA viac ako desať rokov.

Oklamali nás

Tajomná Sue odkazuje na video kampaň, ktorá súvisí s vydaním knihy o dojčení. Tá vyšla v spolupráci s organizáciou Dúhové rodiny a hovorí o ľuďoch, ktorí „dojčia hruďou“. „Tieto školiace videá jasne ukazujú, že vedenie nás oklamalo, pretože to ukazuje, že máme podporovať mužov, ktorí si myslia, že sú ženy, keď zavolajú na národnú infolinku,“ tvrdí oznamovateľka.

To je však podľa nej v rozpore s pôvodným zameraním ABA o pomoci matkám. Sue ďalej tvrdí, že je jedna zo siedmich osôb, ktoré boli z asociácie suspendované. Údajne pre používanie slov ako „matka“, čo vraj malo byť pochopené ako šikana na stránke organizácie na sociálnej sieti Facebook.

Odídenci vrátane Sue sa podľa svojich slov boja, že asociácia začne tiež vymazávať prirodzené rodinné slová ako matka a dojčenie, pričom ich nahradí „rodovo neutrálnymi“ termínmi, ako napríklad rodič či dojčenie hruďou. Spomínané videá vraj nabádajú asistentov, aby používali „inkluzívny jazyk“.

Nie je našou úlohou radiť mužom

Obavy vyjadrila aj laktačná konzultantka menom Chris, ktorá dlhoročne pôsobí v ABA. Vadí jej nedostatočná komunikácia zo strany vedenia, ako aj údajné ignorovanie nespokojnosti asistentov, ktorým sa nepáči spomínané školenie.

„Úloha materských pomocníkov nie je poradenstvo pre trans ženy. Ich prioritou je začať dojčenie u matky,“ podotýka Chris. Podľa nej sú viacerí asistenti zmätení, pričom cítia, že nie sú dostatočne školení na radenie LGBT osobám v takýchto témach.

Austrálska dojčenská organizácia odmieta obvinenia zo zmeny jazyka. „Nebudeme rušiť rodovo rozdielne slová ako matka, mami alebo materstvo, z nášho slovníka,“ uviedla vo vyhlásení ABA, pričom organizácia vraj ani neplánuje zavádzať nové termíny.

Rodiace osoby

Asociácia taktiež dodáva, že poradcovia tak či tak nemajú poskytovať záujemcom poradenstvo v oblasti zdravia. Materskí pomocníci majú pritom na výber viacero podporných techník alebo odborníkov, na ktorých sa môžu v prípade ťažkej situácie obrátiť.

V západnom svete však skutočne existuje trend, keď „inkluzívne“ termíny nahrádzajú slová ako matka, otec či dojčenie. Napríklad v rozpočte Spojených štátov na rok 2022 sa popri termíne matky používa aj spojenie „rodiace osoby“.

Niektoré britské nemocnice zasa zamestnancom odporúčajú, aby používali výrazy ako rodiace osoby, ľudské mlieko či rodiaci rodič. Zatiaľ len pre transrodové či nebinárne osoby. Americká snemovňa reprezentantov začiatkom roka taktiež zaviedla „rodovo neutrálny“ jazyk.


Ďalšie články