Letný seriál na Štandarde: 7 divov starého sveta

4319034307_0998a86b96_k Foto: Ronald Woan/flickr.com

Vzniklo to celkom spontánne, rozprávali sme sa s kolegami počas obeda o cestovaní a starobylých stavbách, ktoré považujeme za unikátne.

A tie zoznamy boli prekvapivé. Veľmi sme sa medzi sebou líšili, mnohé tie stavby by iným z nás ani nenapadlo spomenúť, niektoré sme navzájom nepoznali. Samozrejme, až na pyramídy, tie zaradili do zoznamu siedmich divov tuším všetci. Ale inak boli jednotlivé zoznamy rôzne. A tak sme sa rozhodli, že o tom budeme postupne písať a prvý začne Jozef Hajko.

Tu nájdete jeho zoznam.

Každú nedeľu pribudne ďalší z nás, ktorý predstaví vždy nový zoznam vlastných divov starého sveta.

Čo je to starý svet? Dobrá otázka.

Nuž ale to si radšej nebudeme obmedzovať, aby sme mali voľnosť a mohli zaradiť aj stavby z Rímskej ríše či ranného kresťanstva, ktoré napríklad v najslávnejšom zozname 7 divov sveta, ktoré zostavil Filón Alexandrijský a u nás tak spopularizoval Vojtech Zamarovský, chýbajú. Zamarovský si najskôr myslel, že spomínaný Filón bol Byzantský, ale dnes sa historici prikláňajú skôr k tomu, že to bol jeho menovec, ktorý žil o pár storočí skôr.

Sedem divov – to je nekonečná a stále fascinujúca téma.  

Istým spôsobom sa dotýka aj relácie, ktorú roky moderoval nebohý Milan Lasica a ktorú vymyslel tuším Jan Železný. Dnes ju občas možno zachytiť na Trojke. Lasica si pozýval vzdelaných a kultúrnych ľudí, ktorí hovorili o siedmich divoch, ale už nešlo o architektonické stavby, ale čokoľvek, spisovateľ uviedol román, chirurg ľudskú bunku a podobne. My sme sa rozhodli zostať pri prvom zadaní a hovoriť iba o stavbách, o architektúre.   

Našou inšpiráciou stále zostávajú obri starého sveta, na ktorých budeme stavať, najmä Herodotos či Homér, pomôžeme si aj novými autormi, medzi nimi bude svietiť Vojtech Zamarovský, no a pre niektorých z nás bude vodidlom vlastné cestovanie a zážitky.

Tak začal aj Jozef Hajko, hovorí o divoch, ktoré videl.

Prajem príjemné čítanie a letné pobavenie.


Ďalšie články