Trenčanov pobúrila stavba budovy na Námestí sv. Anny. Súkromník dostal stopku. Čo sa deje?

TRENČÍN - Stavebný zámer vybudovania polyfunkčnej budovy na Námestí sv. Anny v Trenčíne vzbudzuje otázky ohľadom jeho vhodnosti a estetickej koncepcie. Zatiaľ čo architekt má na celú záležitosť jasný názor, objavený historický nález na pozemku výstavbu pravdepodobne oddiali. 

IMG_20230519_1344109912-2-scaled Na Námestí sv. Anny v Trenčíne postavia novú polyfunkčnú budovu. Foto: Trenčiansky Štandard

Len prednedávnom sme vás informovali o zámere súkromného investora postaviť na niekdajšom parkovisku na Námestí sv. Anny polyfunkčnú budovu. Tá má stáť hneď vedľa Kaplnky sv. Anny, ktorá je evidovaná ako nehnuteľná národná kultúrna pamiatka, zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

Otázka výstavby polyfunkčného objektu v centre mesta je záležitosťou, ktorá, nepochybne, vyžaduje zváženie mnohých aspektov. Od urbanistických plánov, zákonov, predpisov a environmentálnych dôsledkov až po potreby miestnych obyvateľov.

Ak však berieme do úvahy, že Námestie sv. Anny je v Trenčíne pomerne dôležitým miestom s bohatou históriou, nemalo by byť tiež dôležité zvážiť, ako nový objekt zapadne do existujúceho urbanistického charakteru a estetiky centra mesta? Nemala by nová výstavba rešpektovať historické a kultúrne hodnoty miesta pri predpoklade, že plánovaná polyfunkčná budova so štyrmi nadzemnými podlažiami a podzemným priestorom pre zaparkovanie 24 áut bude disponovať súčasným moderným dizajnom?

Obrátili sme sa na hlavného mestského architekta Martina Beďatša, od ktorého sme sa dozvedeli len toľko, že stavba je povolená v súlade s územným plánom a v rámci intenzifikácie mesta je výstavba v poriadku.

A tak otázky, či je plánovaný stavebný zámer vhodným a estetickým riešením, prípadne či má mesto dostatočnú kapacitu na zvládnutie, aj keď možno miernejšieho, ale predsa len istého nárastu dopravy v okolí námestia, necháme už na posúdenie každého z vás.

Architektúra verzus história

Stavebné práce však budú prebiehať takmer v bezprostrednej blízkosti Kaplnky sv. Anny, ktorá je, ako sme spomínali vyššie, významnou a starostlivo udržiavanou kultúrnou pamiatkou. Podľa Daniely Nipčovej, hlavnej radkyne Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trenčíne, nemožno v bezprostrednom okolí nehnuteľnej kultúrnej pamiatky vykonávať stavebnú činnosť ani inú činnosť, ktorá by mohla ohroziť pamiatkové hodnoty.

Bezprostredné okolie nehnuteľnej kultúrnej pamiatky je priestor v okruhu desiatich metrov od nehnuteľnej kultúrnej pamiatky. Desať metrov sa počíta od obvodového plášťa stavby, ak nehnuteľnou kultúrnou pamiatkou je stavba, alebo od hranice pozemku, ak je nehnuteľnou kultúrnou pamiatkou aj pozemok.

„Plánovaná stavba ale nezasahuje do bezprostredného okolia národnej kultúrnej pamiatky a Námestie sv. Anny sa nenachádza v priestore Mestskej pamiatkovej rezervácie Trenčín. Vzhľadom k uvedenému sa k ochrane pamiatkových hodnôt územia KPÚ môže vyjadrovať v rozsahu kompetencií len k ochrane archeologických nálezov a situácií,” uviedla Daniela Nipčová.

V priestore stavebného zámeru bolo totiž nutné vykonať archeologický výskum, v zmysle ktorého stavebník zabezpečil jeho prvú etapu v roku 2022. Na základe výsledkov však bude nevyhnutné zabezpečiť aj etapu druhú, v ktorej bude skúmaný nález architektúr a objektu z 18. až 19. storočia.


Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok