Ukrajinskí duchovní žiadajú, aby sa moskovský patriarcha Kirill postavil pred súd

Ukrajinskí duchovní kritizujú hlavu ruskej pravoslávnej cirkvi. Patriarcha Kirill totiž neodsúdil vojnu na Ukrajine.

Vladimir Putin a ruský ortodoxný patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP Vladimir Putin a ruský ortodoxný patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí pravoslávni duchovní žiadajú, aby Kirilla – patriarchu Moskvy a celej Rusi – postavili pred medzinárodný cirkevný súd.

„V súčasnosti, keď moskovský patriarcha Kirill otvorene podporuje dobyvačnú vojnu Ruska proti Ukrajine, sme sa my, duchovní Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, rozhodli obrátiť sa na koncil predstaviteľov východných cirkví so žalobou proti patriarchovi Kirillovi,“ citoval denník Ukrajinska pravda z vyhlásenia, pod ktoré sa zatiaľ podpísalo 191 duchovných z rôznych diecéz ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Duchovní vyzvali ďalšie pravoslávne cirkvi, aby odsúdili „vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine“, posúdili verejné vyhlásenia patriarchu Kirilla a tiež doktrínu „ruského sveta“, ktorú patriarcha propaguje a stala sa jedným z ideových zdrojov ospravedlňovania ruskej vojny proti Ukrajine.

Táto doktrína by sa vraj mala posúdiť z hľadiska učenia pravoslávnej viery. Ak patriarcha pochybil, mali by ho volať na zodpovednosť a zbaviť postavenia v čele cirkvi.

Vstúpili sme do boja, ktorý má metafyzický význam

Kirill, ktorého prezývajú „Putinov strážny anjel“, čelil spočiatku výraznej kritike viacerých náboženských lídrov, lebo jasne neodsúdil vojnu, ktorá vypukla 24. februára. Patriarcha prvýkrát prehovoril o vojne na Ukrajine až 8. marca.

Ani vtedy však neodsúdil zabíjanie nevinných, ale kritizoval Západ, ktorý podľa neho vedie „skutočnú vojnu“ proti pravoslávnym veriacim, a to propagovaním „takzvaných pochodov za dôstojnosť“.

„Vstúpili sme do boja, ktorý nemá fyzický, ale metafyzický význam. Žiaľ, viem, ako pravoslávni ľudia, veriaci – ktorí si v tejto vojne vyberajú cestu najmenšieho odporu –, nebudú rozmýšľať o všetkom, o čom dnes premýšľame, ale s pokorou kráčajú po ceste, ktorú im ukazujú mocní. Nikoho neodsudzujeme, nikoho nepozývame ku krížu. My prosto sami sebe hovoríme: Budeme verní Božiemu slovu, budeme verní jeho zákonu, budeme verní zákonu lásky a spravodlivosti, a ak uvidíme porušovanie tohto zákona, nikdy sa nezmierime s tými, ktorí tento zákon ničia, stierajú hranicu medzi svätosťou a hriechom, a ešte viac s tými, ktorí propagujú hriech ako príklad alebo ako jeden zo vzorov ľudského správania.“

Kirill dlhodobo odsudzuje liberálnu kultúru, ktorú považuje za dekadentnú predovšetkým v súvislosti s akceptovaním homosexuality. Pred týždňom sa patriarcha „blysol“ vyhlásením, že Rusko je „mierumilovná“ krajina, ktorá „v dôsledku vojny veľmi trpela“.

„Absolútne sa nesnažíme o vojnu ani o nič, čo by mohlo ublížiť ostatným,“ vyhlásil patriarcha. „Počas našej histórie sme však boli vychovávaní k láske k našej vlasti. A budeme pripravení ju brániť tak, ako svoju krajinu vedia brániť len Rusi,“ dodal.

Medzi ruským duchovenstvom medzitým vzrastá odpor proti vojne

V najväčšej krajine sveta sa pritom ozvali stovky pravoslávnych duchovných. Žiadajú koniec „bratovražednej“ vojny. V nedávnom rozhovore sa podobne vyjadril moskovský pravoslávny archimandrita pôvodom zo Sardínie Giovanni Guaita.

„Kňaz je vždy povolaný jednoznačne odsúdiť zlo. Ak to neurobí… Ako by som to povedal? V tom prípade sa už na tomto zle podieľa aj on. Ak niekto pácha, hlása alebo dokonca ideologicky podporuje násilie, už nie je kresťanom,“ povedal Guaita.

Kirillovi napísal už aj predseda poľských biskupov Stanisław Gądecki. Celý list sme priniesli tu.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok