Spor vatikanistov: Pápež sa stratil medzi Kyjevom a Moskvou. Alebo triezvo vzýva rozum a mier?

pápež František Pápež František a talianski vojaci po generálnej audiencii. Foto: AP/TASR

Vatikanisti sa naďalej sporia, čo má Svätá stolica robiť v rusko-ukrajinskej vojne. Zatiaľ čo niektorí z nich vykresľujú konflikt ako ideologický stret demokracie a autokracie či anjelov a démonov, pápež František vzýva rozum. Moskovský patriarcha ocenil múdru pozíciu Svätej stolice.

Svätá stolica je pripravená byť nápomocná pri rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom, povedal štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin. Pápež sa naďalej angažoval v prospech mieru, prosil za pokoj na Ukrajine a pokračoval aj v posielaní správ na Twitteri v ruštine.

Nejde o všeobecné prosby, pripomenuli bergogliovci, teda priaznivci Františkovej politiky (katolícky líder je občianskym menom Jorge Bergoglio). Zatiaľ čo iní vykresľujú konflikt ako ideologický stret demokracie a autokracie či anjelov a démonov, František vzýva rozum. Chce skutočné rokovanie oboch strán vojny a vo svojej globálnej vízii si uvedomuje, že treba vziať do úvahy záujmy Ruska aj Ukrajiny, doplnili komentátori.

Apoštolský nuncius na Ukrajine povedal, že pápežova návšteva ruského veľvyslanca pri Svätej stolici „je v niektorých ohľadoch ešte silnejšia ako rozhovor s prezidentom Putinom“. Ukazuje to veľkú a pokornú požiadavku, pápež mu v pokore hovorí: „Veľmi ťa prosím…“

Tento týždeň sme k tejto téme uverejnili aj rozhovor s pápežovým nunciom v Kyjeve. Hoci arcibiskup Visvaldas Kulbokas je na strane napadnutých a najmä trpiacich Ukrajincov, aj on oceňuje Františkove gesto pokory voči Putinovi. Celý rozhovor nájdete tu.

Pápežovým slovám a činom smerom k Ukrajine sa budeme bližšie venovať v tradičnom nedeľnom prehľade.

Kritickejší pozorovatelia nevidia ráznu a trvácnejšiu diplomatickú odpoveď zo strany Apoštolského stolca. Vraj ide skôr o jednorazové a neveľmi účinné pokusy, hoc by bolo žiaduce naplno využiť medzinárodný dosah a potenciál, akým vskutku disponuje. V hre sú však citlivé vzťahy Ríma a Moskvy, respektíve Tretieho Ríma, ako sa niekedy označuje ruské hlavné mesto. Vo Večnom meste z rôznych dôvodov vládne neistota a strach vysloviť meno toho, kto politicky a nábožensky útočí na Ukrajinu, domnieva sa nestor vatikanistov Sandro Magister. Podľa neho sa argentínsky pápež stratil na ceste medzi Kyjevom a Moskvou.

Rímsky biskup odsúdil vojnu a vyzval na mier tak ako viacerí lídri islamu, judaizmu a pravoslávia. Avšak moskovský patriarcha Kirill vojnu neodsúdil, hoci vyzval na mier, modlitbu a vyhnutie sa civilným obetiam. Ruského náboženského lídra niektorí prezývajú „Putinov strážny anjel“, práve previazanosť so svetskou mocou sa považuje za dôvod jeho „výrečného mlčania“. Jednou z najsilnejších výziev, ktorú Kirill dostal, bola od predsedu poľského episkopátu arcibiskupa Stanisława Gądeckého, ktorý svojho spolubrata požiadal, aby ruských vojakov vyzval k neposlušnosti, aby nebojovali v nespravodlivej vojne. Celý text sme priniesli tu.

A ako reaguje moskovský patriarcha?

O odpovedi na list Stanisława Gądeckého zatiaľ nevieme, ale reagoval na slová a gestá pápeža Františka.

,,Umiernená a múdra pozícia Svätej stolice v mnohých aktuálnych medzinárodných témach je v súlade s pozíciou Ruskej pravoslávnej cirkvi“, povedal Kirill na stretnutí s apoštolským nunciom v Ruskej federácii.

Moskovský hostiteľ pápežovmu veľvyslancovi pripomenul, že cirkvi nesmú byť ,,aktérmi komplexných a protirečivých tendencií súčasnosti“. Ako dodal, ,,cirkev nemá byť súčasťou konflliktov“, ale ,,mierotvornou silou.“

V týchto dňoch sa Kirill stretol aj s čínskym veľvyslancom v Rusku. Čína sa pritom v Organizácii Spojených národov zdržala hlasovania o odsúdení ruskej agresie na Ukrajine a o intenzívnom vzťahu oboch veľmocí sme priniesli niekoľko článkov.

V najväčšej krajine sveta sa pritom ozvali stovky pravoslávnych duchovných. Žiadajú koniec bratovražednej vojny.

Vatikánsky proces pokračuje, rozhodli sudcovia

Tento týždeň boli vo Vatikánskom mestskom štáte za sebou dve pojednávania v rámci takzvaného „procesu storočia“. Týka sa kúpy nehnuteľnosti v Londýne a jedným z obžalovaných je kardinál Giovanni Becciu. Pápežovi sudcovia potvrdili, že sa pokračuje, čím zamietli žiadosť obhajcov o zrušenie megaprocesu. Obhajcovia sa sťažovali na porušenie práv svojich klientov, ktoré garantujú Ústava Talianskej republiky a Európsky dohovor o ľudských právach. Zatiaľ čo prvý dokument sa týka iného štátu, katolícka monarchia nie je signatárom druhého dokumentu. Napriek tomu sudcovia trvajú na tom, že miništát rešpektuje všetky relevantné práva obžalovaných.

Od prvého pojednávania 27. júla 2021 sa konečne začne hovoriť o podstate veci a nie o formálnych právnických námietkach. Takýto názor prevládal medzi novinármi prítomnými v sále. Ďalšie pojednávanie bude 17. marca.

Pápež cestuje do Afriky

Pápež pôjde v júli do Južného Sudánu a do Demokratickej republiky Kongo. Má ísť o jeho druhú zahraničnú cestu v tomto roku. Pontifika najprv čaká aprílová návšteva Malty.

Citát týždňa

Vyberáme z listu, v ktorom stovky popov a diakonov v Rusku žiadajú koniec bratovražednej vojny a vyjadruje starosť o ukrajinský ľud:

„Pamätajme, že Kristovu krv, ktorú Spasiteľ vylial za život sveta, prijmú vo sviatosti prijímania tí, ktorí vydávajú vražedné príkazy nie pre život, ale pre večné utrpenie… Je nám smutno pri pomyslení na priepasť, ktorú budú musieť naše deti a vnúčatá v Rusku a na Ukrajine prekonať, aby sa začali priateliť, rešpektovať a milovať.“


Ďalšie články