Stovky ruských pravoslávnych kňazov odsudzujú bratovražednú vojnu

Pravoslávna bohoslužba v Katedrále Krista Spasiteľa v Moskve. Foto: AP/TASR Pravoslávna bohoslužba v Katedrále Krista Spasiteľa v Moskve. Foto: AP/TASR

Popi a diakoni, ktorí patria pod Moskovskový patriarchát, žiadajú ukončenie bratovražednej vojny. Varujú pred posledným súdom a tiež volajú po odpustení a zmierení. Žialia nad priepasťou, aká sa vytvára medzi Ruskom a Ukrajinou, a solidarizujú sa s Ukrajincami.

„Plačeme pre kalváriu, ktorej sú nezaslúžene vystavení naši bratia a sestry na Ukrajine,“ volá v otvorenom liste 233 pravoslávnych kňazov a diakonov v Rusku. Vybrané citáty textu zverejnila talianska sekcia vatikánskeho portálu Vaticannews a ihneď prevzali médiá. V apeli vraj vojnu označujú za „bratovražednú“. Adresátmi listu sú všetci tí, od ktorých závisí koniec vojny na Ukrajine.

Ruskí popi a diakoni varujú pred posledným súdom, keďže „žiadna pozemská autorita, žiadny lekár, žiadny ochranca nás neochráni pred týmto rozsudkom“:

„V obave o spásu každého človeka, ktorý sa považuje za dieťa Ruskej pravoslávnej cirkvi, nechceme, aby dostal takýto rozsudok, ktorý ponesie ťažké bremeno materských kliatob. Pamätajme, že Kristovu krv, ktorú Spasiteľ vylial za život sveta, prijmú vo sviatosti prijímania tí, ktorí vydávajú vražedné príkazy nie pre život, ale pre večné utrpenie.“

Autori listu myslia aj na ruských i ukrajinských vojakov a vyprosujú im návrat „bez ujmy do svojich domovov a rodín“:

„Je nám smutno pri pomyslení na priepasť, ktorú budú musieť naše deti a vnúčatá v Rusku a na Ukrajine prekonať, aby sa začali priateliť, rešpektovať a milovať sa.“

Duchovní Ruskej pravoslávnej cirkvi vyjadrujú tiež presvedčenie, že ukrajinský ľud má slobodne spraviť vlastné rozhodnutia bez toho, „aby naň mierili guľomety, bez tlaku zo západu alebo východu“.

V očakávaní pravoslávneho sviatku Nedele odpustenia kňazi a diakoni podčiarkujú, že niet alternatívy k vzájomnému zmiereniu:

„Brány neba budú otvorené pre všetkých, aj pre tých, ktorí ťažko zhrešili, ak budú prosiť o odpustenie tých, ktorými pohŕdali, ktorých urážali či zabili vlastnou rukou alebo zo svojej vôle“.

Prebiehajúci pôst treba podľa signatárov listu začať v duchu viery, nádeje a lásky. Na záver volajú po mieri:

„Žiadna nenásilná výzva na mier a ukončenie vojny by nemala byť násilne odmietnutá a považovaná za porušenie zákona, lebo toto je Božie prikázanie: Blahoslavení tvorcovia pokoja… Iba schopnosť načúvať tomu druhému môže dať nádej na cestu von z priepasti, do ktorej boli naše krajiny v priebehu niekoľkých dní uvrhnuté“.

Moskovský patriarcha varuje pred schizmou

Ako sme informovali, svoje gesto solidarity vyjadrili aj viacerí ukrajinskí kňazi, ktorí patria pod Moskovský patriarchát. V mnohých cirkvách sa na nedeľnej bohoslužbe nezmienili o moskovskom patriarchovi Kirillovi, čo bol „vskutku odstup mnohých veriacich od ruskej cirkvi“, poznamenali niektorí pozorovatelia. Ospravedlnili to tým, že ich materská cirkev vraj jasne neodsúdila „zločinnú vojnu, ktorú rozpútala Ruská federácia proti Ukrajine“.

Patriarcha Moskvy a celého Ruska síce vojnu neodsúdil, no vyzval na mier, modlitbu a vyhnutie sa civilným obetiam. To, že sa jeho meno nespomína na bohoslužbách, považuje za schizmu:

„Ukončenie spomienky na prímasa cirkvi nie pre vieroučné či kánonické omyly alebo bludy, no pre nezhodu s určitými politickými názormi a preferenciami, je schizma, za ktorú sa bude každý, kto sa jej dopustí, zodpovedať pred Bohom a nielen v budúcom storočí, ale aj v súčasnosti.“

Dve tretiny Ukrajincov, ktorí patria pod Moskovský patriarchát, podľa nedávneho prieskumu odsudzujú ruskú agresiu a stoja za vládou v Kyjeve.

Popri tejto cirkvi existuje na Ukrajine aj takzvaná autokefálna Ukrajinská pravoslávna cirkev, ktorá je samostatná, národná a nepatrí pod Moskvu. Jej prímas (vedúci) metropolita Epifanij patriarchovi Kirillovi odkázal, že ak nemôže „pozdvihnúť svoj hlas proti agresii“, nech aspoň odnesie „telá ruských vojakov, ktorí zaplatili svojimi životmi za myšlienku ‚Veľkého Ruska‘, ktorá je vaša idea aj vášho prezidenta“.


Ďalšie články