Toto nie je evakuácia Azovstaľu, ale prehra a zajatie

Na videosnímke ruský vojak pozoruje ukrajinských zajatcov po bitke o Azovstaľ. Foto: TASR/AP Na videosnímke ruský vojak pozoruje ukrajinských zajatcov po bitke o Azovstaľ. Foto: TASR/AP

Boj proti ruskej propagande neznamená vyrábať si propagandu vlastnú. Obzvlášť takú, ktorá uráža aj podpriemerne inteligentného človeka.

„Ukrajina hlási, že bojová misia sa skončila, bitka o Mariupol sa blíži ku koncu.“ Tak znel titulok utorkového článku americkej televízie CNN, v ktorom sa dočítate, že obrancovia Azovstaľu si podľa ukrajinského ministerstva obrany splnili svoje bojové povinnosti a že vďaka výmene zajatcov sa vojaci eventuálne dostanú domov.

Podobne ladená bola reportáž televízie CNBC. „Ukrajinskí vojaci boli evakuovaní z Azovstaľskej oceliarne v Mariupole,“ zaznelo v úvode reportáže, ktorá sa opiera o vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a štátnej tajomníčky ukrajinského ministerstva obrany Hanny Maliarovej.

Oba spravodajské celky pritom taktne opomínajú, že obrancovia Azovstaľu boli „evakuovaní“ na územie proruských separatistov. Nezaznie tiež ani zmienka o tom, že na výmene ukrajinských obrancov Azovstaľu sa zatiaľ Kyjev a Moskva nedohodli. Dohoda pritom nie je samozrejmá, keďže títo ukrajinskí vojaci do veľkej miery bojovali v rámci kontroverzného pluku Azov používajúceho fašistickú symboliku. Je známe, že k nacionalistickým bojovníkom Azovu majú Rusi inú mierku ako k ostatným ukrajinským vojakom.

Ruské ministerstvo spravodlivosti už pritom požiadalo ruský najvyšší súd, aby označil ukrajinský pluk Azov za teroristickú organizáciu. Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin tiež vyhlásil, že výmena „nacistických zločincov“ by mala byť neprípustná a zrejme najďalej zašiel poslanec Leonid Sluckij, podľa ktorého by Rusko malo uvažovať nad trestom smrti pre bojovníkov Azovu.

Rusi obrancov Azovstaľu odzbrojili, zranených previezli do nemocnice, väčšinu z nich však na neznáme miesta na separatistickom území. Ukazujú to početné videá, fotografie, Kyjev to ani nepopiera. Klasickým jazykom by sme teda povedali, že sa vzdali a sú v zajatí. Podľa vyjadrení Rusov ich má byť takmer tisíc. Mnohé svetové médiá vrátane niektorých slovenských však priniesli správy v podobnom duchu ako CNN a CNBC. Vytvárali dojem, že Kyjev má osud vojakov z Azovstaľu stále vo svojich rukách.

Takže na rovinu. Toto nie je žiadna „špeciálna evakuačná operácia“, ale prehra ukrajinských síl na bojisku. Možno tých najodhodlanejších. Krátkodobo to inváznym silám Rusov pomôže. Vzdanie sa vojakov Azovu je pre Moskvu tiež propagandistickým víťazstvom.

Zároveň platí, že v prípade Ukrajincov je to hrdinská prehra, keďže pád Azovstaľu sa predpokladal už pred niekoľkými týždňami. Ukrajinci boli tiež pri obrane Mariupola na seba schopní tri mesiace viazať niekoľkonásobne početnejšie (odhaduje sa 10- až 20-tisíc) sily nepriateľa.

Rusom sa pritom na iných frontoch nedarí, vojnu ako takú prehrávajú, čo začína byť také očividné, že to už zaznieva aj v ruskej štátnej televízii alebo od bývalého vodcu ruských žoldákov zo skupiny Vagner. O to viac nedáva logiku, prečo niektoré médiá potrebujú urážať elementárnu logiku ľudí a zamlčiavaním faktov fingovať ukrajinské víťazstvá aj tam, kde nie sú. Komentáre čitateľov pod článkami či reportážami o „evakuácii“ z Azovstaľu pritom skôr ukazujú, že publikum sa nachytať nedalo.  

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa vysmievame z kremeľského eufemizmu „špeciálna vojenská operácia“, ktorým Moskva svoje vojenské ťaženie označuje. Vtipkári na internetoch už stihli vymyslieť, že ak Putin niekoho znásilní, nazve to „špeciálnou romantickou operáciou“. Sankcie proti Rusku zase boli humorne nazvané „špeciálnou ekonomickou operáciou“. Výsmech si vyslúžilo aj Putinovo „všetko ide podľa plánu“. Nie je dôvod sa rovnako strápňovať. A tiež nie je dezinformáciou napísať, že Ukrajina v Mariupole prehrala.


Ďalšie články