Matovič po tesnom hlasovaní zostáva vo funcii. Minister v reakcii vyslal prostredník krvavým očiam pomstychtivej SaS

ODVOLÁVANIE IGORA MATOVIČA Z FUNKCIE MINISTRA FINANCIÍ SLEDUJEME ONLINE

Igor Matoviè èelí pokusu o odvolanie, plénum zaèalo mimoriadnu schôdzu Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

17:28 Kollár: Voľby by boli najskôr o pol roka, krajinu nemožno uvrhnúť do chaosu

Predčasné voľby by mohli byť najskôr o pol roka, krajinu nemôžeme uvrhnúť do chaosu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR a šéf Sme rodina Boris Kollár. Hnutie podľa jeho slov nedrží vo funkcii ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ale súčasnú menšinovú vládu. Podporovať ju bude dovtedy, kým bude schopná presadzovať návrhy na pomoc ľuďom.

„Táto vláda je v menšine len vďaka Richardovi Sulíkovi (SaS), ktorý si postavil hlavu, a vďaka jeho náprotivku Igorovi Matovičovi. My sme sa ocitli niekde, kde sme sa nechceli ocitnúť,“ povedal Kollár s tým, že Sme rodina bolo za zachovanie štvorkoalície.

Podotkol, že aktuálne sa treba sústrediť na pomoc ľuďom a presadenie dobrých návrhov. Ak by koaliční partneri takto nechceli postupovať, preferuje dohodu o predčasných voľbách naprieč politickým spektrom. Upozornil však, že tieto by mohli byť vzhľadom na lehoty najskôr o pol roka. „Nemôžeme nechať krajinu uvrhnúť do chaosu a hospodárskeho úpadku,“ zdôraznil. Ak by došlo k dohode na predčasných voľbách, Kollár by požadoval od opozičných strán, aby jasne hlasovali počas celých šiestich mesiacov so súčasnou koalíciou a podporovali pomoc ľuďom.

https://standard.sk/257538/podam-navrh-na-odvolanie-celej-vlady-potom-nech-sa-sas-ukaze-uviedol-taraba/

16:04 Smer je pripravený rokovať o predčasných voľbách s celou opozíciou vrátane tarabovcov

Predčasné parlamentné voľby sú pod dnešnom hlasovaní v Národnej rade SR o ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nevyhnutnosťou.

„Smer-SD berie na vedomie vytriezvenie SaS, ktorá dnes oznámila pripravenosť rokovať o predčasných voľbách. Smer je pripravený na okamžité rokovanie s celou opozíciou včítane poslancov okolo pána Tarabu, a to aj dnes večer,“ vyhlásil Fico. Na októbrovej schôdzi parlamentu je podľa neho potrebné schváliť zmenu ústavy, ktorá umožní skrátiť volebné obdobie prijatím ústavného zákona. Takýto ústavný zákon by bol následne predložený a schválený a predčasné voľby by sa mohli konať na jar 2023.

Strana Smer je podľa Fica pripravená aj na predloženie návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Eduardovi Hegerovi, čo by znamenalo nedôveru celej vláde.

14:55 Premiér apeluje na odhodenie politických tričiek v parlamente a pomoc ľuďom

Ochrániť Slovensko pred následkami energetickej krízy je najvyššia priorita. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti po tom, ako sa Národnej rade SR nepodarilo odvolať z funkcie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Poďakoval sa poslancom, ktorí ministra vo funkcii podržali. Apeloval pritom na odhodenie politických tričiek, aby mohol parlament prijímať opatrenia na pomoc občanom a ochranu ekonomiky.

„V týchto časoch je pre nás maximálne dôležité, aby sme mohli celé naše úsilie vložiť do riešení energetickej krízy a prijímať opatrenia, ktoré pomôžu našim občanom a ochránia slovenskú ekonomiku. Môžeme tak pokračovať v odložení politických tričiek v parlamente, lebo rovnako ako počas pandémie, aj teraz ide o oveľa vyššie záujmy, ako sú politické spory,“ uviedol premiér.

Eduard Heger. Foto: TASR/Jakub Kotian

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš je rád, že sa nepodarilo Matoviča odvolať. „Aj u nás v klube máme kolegov, ktorí neprišli na hlasovanie. Je to dôkaz toho, že klub je slobodný, poslanci majú svoj názor,“ poznamenal. Podstatné preňho je, že nikto z OĽaNO nehlasoval za vyslovenie nedôvery. Odmieta, že by mali nejakú dohodu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu, ktorí rovnako nehlasovali za odvolanie Matoviča a v utorok im prešlo niekoľko návrhov. Šipoš pripomenul, že schválili aj iné opozičné návrhy, aj body SaS. Liberálov označil za najbližších partnerov z opozície.

Premiér Heger poznamenal, že poslanci OĽaNO nie sú ovce. Hovorí o pluralite názorov a hĺbkovej diskusii v súvislosti s platformou v rámci klubu, ktorá avizovala výhrady voči Matovičovi a nezúčastnila sa na hlasovaní. Diskusia s Matovičom je podľa neho veľmi otvorená a konštruktívna. Od SaS očakával, že bude konštruktívnou a odbornou opozíciou, keďže to avizovala. Je mu ľúto, že zmenila postoj. Premiér podčiarkol, že prioritou najbližších mesiacov nie sú predčasné voľby, ale riešenie energetickej krízy. Reagoval tak na vyjadrenia SaS o otvorenosti diskusii o predčasných voľbách.

Za vyslovenie nedôvery Matovičovi hlasovalo v utorok 73 zo 124 prítomných poslancov. Na jeho odvolanie bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda 76.

14:02 Šeliga poprel spoluprácu koalície s Tarabom

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) poprel spoluprácu vládnej koalície s poslancom Tomášom Tarabom a ďalšími poslancami združenými v mimoparlamentnej strane Život – národná strana. Koaličný poslanec to povedal po hlasovaní o odvolávaní ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Priznal, že sa na to pýtal premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Šeligovi je ľúto, že sa ukázalo, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) je za predčasné voľby. Celé to podľa neho bolo len barličkou na definitívne povalenie vlády. Dodal, že strana SaS sa očividne nikdy nechcela vrátiť do vlády. Pripustil však, že Matovičove výroky sú problematické, no nechce, aby sa Matovičom prekrylo všetko dobré, čo robí súčasná vláda. Zákony chcú podľa Šeligu presadzovať rokovaním, a to aj so stranou SaS.

Šeliga teda odmieta snahy o predčasné voľby a vystríha pred nebezpečenstvom, ktoré podľa neho môžu priniesť: „SaS má zrejme plán, že chce predčasné voľby čo najskôr, ja sa na tom podieľať nebudem. Nebudem za ne hlasovať, pretože si myslím, že takéto voľby na Slovensku nikdy nedopadli dobre. Je pre mňa nepochopiteľné, že len kvôli jednej osobe chcú doslova povaliť tretiu vládu. Ako keby si nepamätali rok 2011, keď padla Radičovej vláda a potom boli v roku 2012 boli voľby, ako to dopadlo. Nerozumiem kolegom z SaS, že sa nepoučili..“

https://standard.sk/257350/sas-chce-po-hlasovani-o-matovicovi-rokovat-o-predcasnych-volbach/

13:43 Poslanec Taraba i jeho skupina poslancov podporujú súčasnú vládu, tvrdí Pellegrini

Poslanec Taraba i jeho skupina poslancov podporujú súčasnú vládu. Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini to povedal na tlačovej besede po odvolávaní ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Povedal, že to boli práve ich hlasy, ktoré chýbali na odvolanie šéfa rezortu financií. Pellegrini označil tarabovcov za zodpovedných za neúspech pri odvolávaní Matoviča a poukázal na rozpor v tom, že nehlasovali za odvolanie konkrétneho ministra, no majú v pláne iniciovať odvolávanie celej vlády. Je tiež zvedavý, ako sa strana Sloboda a solidarita (SaS) postaví k zmene ústavy v otázke predčasných volieb prostredníctvom referenda. Doplnil, že ho teší, že sa SaS stala súčasťou opozície, no rozhodujúce budú konkrétne činy, nie slová.

Hlas-SD podporí rokovania o predčasných voľbách. V tomto smere ale Pellegrini za rozhodujúci označil postoj predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý spolu so svojou stranou podľa neho umožňuje Igorovi Matovičovi vládnuť. Dodal, že Kollár definitívnym prechodom SaS do opozície preberá zodpovednosť za udržiavanie Matoviča pri moci. Pellegrini tiež deklaroval ochotu podpísať sa pod akékoľvek odvolávanie ministra vlády, no dodal, že Smer-SD i poslanec Taraba ich v tomto smere obchádzajú.

Voličstvo vyzval na hojnú účasť v komunálnych voľbách i odmietnutie kandidátov OĽaNO, aby takto dali najavo svoju nevôľu.

12:00 Matovič reaguje na sociálnej sieti: Ročník 73 mám rád

Na svoje zotrvanie vo funkcii reagoval na sociálnej sieti aj Igor Matovič: „V momente odvolávania na Slovensku získať na rokovaní všetkých ministrov financií v Luxemburgu pre Slovensko miliardy eur z nevyčerpaných eurofondov na pomoc ľuďom a riešenie energetickej krízy, je celkom slušný prostredník krvavým očiam pomstychtivej SaS.

Minister ďalej v statuje nazvanom „Ročník 73 mám rád“, píše, že spolčiť sa s mafiou zo Smeru, HlasoSmeru a fašistom Mazurekom, je zase meganázorným ukazovákom, že Richard Sulík je schopný spolčiť sa po voľbách aj s diablom či povaliť aj štvrtú protikorupčnú vládu, ak by, božechráň, bol jej súčasťou.

11:40 Matovič ustál odvolávanie, zostáva vo funkcii ministra financií

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zostáva vo funkcii. Plénum Národnej rady SR ho v utorok neodvolalo. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 73 zo 124 prítomných poslancov, proti bolo 45 poslancov a 5 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Na vyslovenie nedôvery členovi vlády je pritom potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda 76 hlasov.

Proti boli poslanci OĽaNO, desať z nich však bolo neprítomných. Všetci zo Smeru-SD hlasovali za odvolanie Matoviča, rovnako ako poslanci SaS okrem Martina Klusa, ktorý nebol prítomný. Poslanci zo Sme rodina boli buď proti, zdržali sa alebo sa nezaprezentovali.

Za vyslovenie nedôvery ministrovi financií hlasovali aj nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD, Republike, ale aj poslanci z ĽSNS, rovnako ako nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. Nezaprezentovali sa nezaradení Štefan Kuffa, Filip Kuffa, Tomáš Taraba, ale ani Katarína Hatráková a poslanci zo Za ľudí.

Nezaradení poslanci NRSR Štefan Kuffa, Tomáš Taraba a Filip Kuffa. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z Hlasu.

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

11:29 Strana Za ľudí sa nezúčastní na odvolávaní Matoviča

Strana Za ľudí sa nezúčastní na odvolávaní Igora Matoviča z postu ministra financií. Informoval o tom Juraj Šeliga (Za ľudí) na svojom facebookovom profile. „Táto vláda má pre mňa väčšiu hodnotu ako osoba ministra financií. Ak niekto tvrdí, že odvolanie predsedu najsilnejšej politickej strany koaličnými poslancami posilní stabilitu vlády a poslaneckého klubu OĽaNO, tak opak je pravdou,“ napísal Šeliga.

Ako ďalej dodal, nevie sa postaviť do jedného radu s Ficom, Mazurekom a spol. a prispieť tak k pádu vlády. Pokračovanie prodemokratickej vlády s jasnou prozápadnou politickou orientáciou, ktorá sa bráni ruskej agresii, je pre neho viac, ako odvolávanie predsedu OĽaNO. Verí, že všetci rozumní ľudia okrem rečí Igora Matoviča vidia aj výsledky a hodnotu tejto vlády. „Rovnako verím, že každý rozumný človek vidí rozdiel medzi Robertom Ficom a Igorom Matovičom. Ja ten rozdiel vidím, a preto nebudem pomáhať predčasným voľbám,“ skonštatoval Šeliga.

https://standard.sk/256914/agresivitu-stupnuje-aj-nasa-strana-matovicovi-sa-postavilo-9-liberalnych-poslancov-olano/

ŠTVRTOK

17:06 Štvrtkové rokovanie pléna NR SR sa skončilo, hlasovať sa bude až v utorok

Štvrtkové rokovanie parlamentu sa skončilo skôr ako zvyčajne. Poslanci sa opäť zídu v piatok (30. 9.) od 9.00 h, no v tento deň sa už hlasovať nebude. Najbližšie tak poslancov čaká hlasovanie v utorok (4. 10.).

Rokovací deň zvyčajne končí o 19.00 h, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) ukončil schôdzu o vyše dve hodiny skôr. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium, ktoré zasadlo po náhlom kolapse poslanca Jána Kerekrétiho (OĽaNO). Kollár mu zaželal, aby sa zo zdravotných ťažkostí čoskoro dostal.

Poslanci mali vo štvrtok popoludní hlasovať o návrhu na odvolanie lídra OĽaNO Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Po ukončení debaty k odvolávaniu sa vrátili k riadnej 72. schôdzi. Venovali sa vládnym návrhom na skrátené legislatívne konanie, týkajúcim sa úpravy štátneho rozpočtu a 13. dôchodku.

Ján Kerekréti (OĽaNO). Foto: TASR/Michal Svítok

15:19 Rozpravu k odvolávaniu Matoviča ukončili, hlasovať sa bude o 17.00 h

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok ukončili diskusiu o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií. Hlasovať sa o tom bude o 17.00 h. V rozprave vystúpili štyria poslanci prihlásení písomne a štyria rečníci, ktorí sa prihlásili ústne. Matovič vystúpil v úvode aj v závere mimoriadnej schôdze. Jeho záverečné vystúpenie trvalo viac ako dve hodiny.

Šéf rezortu financií vo štvrtok vyhlásil, že rešpektuje koaličných partnerov aj premiéra a v prípade, že ho parlament odvolá, SaS dostane ponuku na návrat do vlády. Zdôraznil, že to bude proti jeho vôli, ale nebude to vetovať. „Ak by som mal konať podľa vlastného rozhodnutia, v živote by som takúto stranu s takýmto predsedom nevolal späť do koalície,“ dodal s tým, že SaS je podľa neho „škodná v politike“.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v závere diskusie skonštatovala, že Matovičove skutky počas výkonu jeho funkcie hovoria jasne, kto škodí Slovensku. Tvrdí, že neprijal ani najmenšiu sebareflexiu, pričom takýto človek podľa jej slov „ovláda premiéra aj ministrov“. „Igor Matovič sa nechal skorumpovať vlastnou dokonalosťou a mocou,“ vyhlásila. Apelovala na poslancov a ministrov za OĽaNO, aby si otvorili oči a netvárili sa, že je všetko v poriadku. Zároveň vyzvala všetkých poslancov, aby sa rozhodli správne. Pri hlasovaní o návrhu na odvolanie Matoviča sa podľa nej ukáže, kto je nová koalícia.

13:53 Taraba chce od SaS podporu predčasných volieb, inak nepríde na hlasovanie

Poslanec Tomáš Taraba (nezaradený) sa nezúčastní na hlasovaní o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií, pokiaľ šéf SaS Richard Sulík do 17.00 h verejne nepovie, že dodá hlasy na predčasné voľby. Taraba to uviedol na sociálnej sieti.

„Hlasovať za zotrvanie Matoviča nebudem ani ja a ani jeden z mojich kolegov zo strany Život, pretože si nezaslúži byť ministrom financií,“ ozrejmil Taraba. V jeho strane pôsobia ešte poslanci Štefan Kuffa i Filip Kuffa (obaja nezaradení).

Matovič tvrdí, že pokiaľ ho parlament odvolá, SaS dostane ponuku na návrat do vlády. Taraba na to reagoval, že ani predstavitelia SaS si nezaslúžia vrátiť sa do vlády. „Takže nebudeme asistovať ani Matovičovi, ani Sulíkovi,“ napísal.

Požiadavka na predčasné voľby je podľa Tarabu jediné riešenie. „A na to nám chýbajú hlasy SaS. Takže ponuka je jasná a ak jej Sulík nevyhovie, je jasné, že má na odvolanie dosť hlasov, alebo odvolávanie nemyslí vážne,“ skonštatoval.

11:22 Matovič: Ak ma odvolajú, SaS dostane ponuku vrátiť sa, aj keď je to proti mojej vôli

V prípade odvolania šéfa hnutia OĽaNO Igora Matoviča z postu ministra financií dostane strana Sloboda a Solidarita (SaS) ponuku vrátiť sa naspäť do koalície. Vyhlásil to dnes Matovič počas svojho vystúpenia v parlamente na mimoriadnej schôdzi, na ktorej poslanci rokujú o návrhu skupiny 32 poslancov na jeho odvolanie. „Keď ma odvoláte, tak Sulík tú ponuku na návrat dostane. Ja to nebudem vetovať, nebudem sa hádzať o zem, nebudem si ako Riško kresliť červené čiary, dávať ultimáta a vydierať,“ vyhlásil Matovič.

Zároveň zdôraznil, že tak urobí preto, že si váži ľudí v OĽaNO aj ostatné strany v koalície, aj keď to určite nebude v súlade s jeho cítením. Je presvedčený, že SaS po troch povaleniach vlády do politiky nepatrí, „je to škodná v politike a vždy pokazí to, že tu konečne máme šancu žiť bez mafie pri moci“. Túto „horkú pilulku“ podľa vlastných slov prehltne v záujme toho, aby sa k moci nedostali mafiáni a fašisti, skonštatoval.

Byť so Sulíkom v jednej koalícii bolo podľa Matoviča „strašné“. Tvrdí, že po odchode šéfa liberálov z vlády prebiehajú koaličné rady aj rokovania vlády SR hladko a bez hádok, lebo tam nie je človek, ktorý si „v kuse dáva ultimáta, vydiera a vyhráža sa a podporí návrh z programového vyhlásenia vlády len vtedy, keď to za niečo iné zobchoduje“.

Politika ministerstva hospodárstva sa za ministrovania Richarda Sulíka (SaS) robila podľa Matoviča v reštaurácii Kogo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave a v Dubaji. Hovoril aj o tom, že Sulík sa ako predseda NR SR stretával s Marianom Kočnerom na trinástich raňajkách a vynášal mu informácie z voľby generálneho prokurátora. „V čí prospech konal, keď vynášal informácie dnes už odsúdenému mafiánovi? V kritickej chvíli života vlády Ivety Radičovej preukázal, že mu nešlo o ochranu demokracie alebo boj proti korupcii, ale len o záujem vlastný a zrejme aj niekoho iného,“ povedal minister financií.

Nevyhol sa ani kritike na adresu poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS), o ktorej povedal, že „ani po tom forhende, ktorý vyfasovala, nijako to nepomohlo k tomu, aby bola schopná absorbovať do svojej hlavy pravdu,“ pričom narážal na jej fyzickú potýčku s poslankyňou Romanou Tabák (klub Sme rodina).

09:20 Plénum pokračuje vo štvrtok v rozprave o odvolávaní Matoviča z funkcie ministra

Plénum Národnej rady SR vo štvrtok ráno pokračuje v rozprave k návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Prihlásený je ešte jeden rečník ústne, hlasovať by sa tak o tomto návrhu mohlo už o 11.00 h. Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek aj deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

Po schôdzi k návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi má vo štvrtok pokračovať riadna schôdza skrátenými legislatívnymi konaniami.

STREDA

19:05 Rozprava o Matovičovi sa skončila, hlasovanie bude vo štvrtok

Dnešná rozprava o odvolávaní ministra financií sa skončila, pokračovať bude v štvrtok, keď by mali poslanci o jeho zotrvaní vo funkcii aj hlasovať.

18:26 Pellegrini: Matoviča treba odvolať, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku

Lídra OĽaNO Igora Matoviča treba odvolať z funkcie ministra financií, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku, povedal líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zdôraznil, že poslanci pôsobiaci v Hlase-SD návrh podporia.

Pellegrini poznamenal, že zákony v parlamente prechádzajú aj napriek odchodu SaS z vlády. „Jeho odvolanie by bolo prvou väčšou dierou do ich loďky,“ povedal o Matovičovi. Poslanci okolo Pellegriniho sa podpísali pod návrh SaS na odvolanie Matoviča, pretože si myslia, že je najväčším zlom slovenskej politiky.

Matovič používa podľa Pellegriniho lži, urážky, manipulácie i nadávky a nič sa na jeho správaní nezmení. „Dostal šancu, možno bol prekvapený, keď vyhral voľby, a už vtedy som hovoril, že sa stal premiérom za trest,“ pripomenul a dodal, že Matovič vo funkcii zlyhal.

18:08 Suja: Chceli od nás podporu pre Matoviča, odmietli sme ich

Poslanec strany Republika Miroslav Suja v pléne povedal, že sa ich niekto snažil osloviť, aby podporili Igora Matoviča. „Aj za nami boli, aby sme podporili Igora Matoviča. Poslali sme ich kade ľahšie,“ povedal v sále.

17:50 Matovič odišiel z rozpravy o vlastnom odvolávaní

Igor Matovič už nie je prítomný v parlamente počas rozpravy o jeho odvolávaní. Denník N upozornil na to, že v minulosti rovnaké správanie členom vlády sám vyčítal. Konkrétne v roku 2018 ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej za SNS.

17:25 Matovič odmieta dôvody na odvolanie, SaS vyzýva na odloženie nenávisti

Rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Vyhlásil to líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič v parlamente počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Zdôvodnenie návrhu označil za „znôšku výmyslov, manipulácií a fabulácií“. Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovorí o osobnej nenávisti z ich strany.

„Ani jedno rozhodnutie vlády, ani jeden zákon neboli bez vášho súhlasu a keď ste aj s niečím nesúhlasili, napríklad rodinný balíček, povedali ste, že ho nepodporujete, ale nemáte nič proti tomu, že ho presadíme s opozíciou, a nebudete ho vetovať,“ skonštatoval Matovič. Na balíčku podľa neho postavila SaS celú krízu a argumenty. Pýta sa, prečo strana odborníkov v koalícii súhlasila s neodbornými riešeniami z jeho strany, ktoré teraz kritizuje.

Vyzval SaS, aby špecifikovala, v čom koná v neprospech občanov. Ak liberáli tvrdia, že porušuje ústavu a zákony, mali by podľa neho podať trestné oznámenie. Odmieta, že by rezort financií pod jeho vedením zlyhal, argumentuje menším deficitom než pred tromi rokmi.

17:20 Richard Sulík v pléne hovorí, že mafia, o ktorej hovorí Matovič, je už pri moci a len vďaka nemu 

„Tie strany sú už tu, ony si len potrebujú s pokojom vyčkať prvé voľby, či to bude riadny termín alebo predčasný,“ povedal Sulík. Zároveň vylúčil povolebnú koalíciu so Smerom, nevylúčil však spoluprácu s Hlasom.

17:05 Šipoš: Nechceme sa zúčastňovať na zásnubách SaS s mafiánmi

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš vysvetlil neúčasť straníkov v pléne pri odvolávaní Matoviča slovami, že sa nebudú zúčastňovať na „zásnubách SaS s mafiánmi“. „Je to zo strany SaS hnus, ktorý sme si donedávna ani len nevedeli predstaviť,“ napísal na sociálnej sieti.

16:45 Sulík: Odvolávanie Matoviča nie je osobná nenávisť

Líder SaS Richard Sulík vo svojom prejave povedal, že ho neprekvapujú „cynické klamstvá a polopravdy“ zo strany ministra financií Igora Matoviča. Je rád, že SaS z koalície odišla.

„Jeho odvolávanie nie je osobná nenávisť,“ poznamenal.

16:20 Matovič vyzval SaS, aby urobila krok späť

Minister financií Igor Matovič vo svojom prejave vyzval SaS, aby urobila krok späť a ustúpila od osobnej nenávisti.

„Či už to budete brať doslovne alebo sarkasticky, že ste stáli na správnej strane dejín, skúste si uvedomiť, s kým ste si sadli do opozičných lavíc, či títo ľudia sú ochrancovia morálky. Bol by som rád, keby ste sa vrátili späť do koalície, uznali chybu a vrátili sa späť, aby sme spolu bojovali proti mafii. Verím, že to dokážete. Ak odložíte nenávisť a chuť mstiť sa. Slovensko nečaká na to, aby videlo kohútie zápasy v Národnej rade. Radi by videli, že riešime skutočné problémy ľudí. Vaša osobná chuť sa mi pomstiť nie je skutočný problém Slovenska. Nevedia, aká bude inflácia, aké budú ceny energií. Môžete sa vrátiť späť. My vás radi privítame,“ uviedol Matovič.

15:30 Zemanová: Matovič je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v úvode diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Za dôvod na jeho odvolanie označila napríklad spreneverenie sa verejnej funkcii a sľubu člena vlády či prístup k verejným financiám.

„Nemôžeme zatvárať oči pred prešľapmi Igora Matoviča. Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najmenšou dôverou. Minister financií sa spreneveril sľubu člena vlády. Politiku využíva ako nástroj súkromnej vojny a pomsty. Dôvody na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi sú ústavné, politické, právne, etické. Škodí demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti. Je neprípustné uchopenie verejnej funkcie spôsobom, ako to urobil Igor Matovič,“ uviedla Zemanová.

15:20 Heger: Predkladatelia návrhu na odvolanie Matoviča nevidia skutočné problémy

Predkladatelia návrhu na odvolanie lídra OĽaNO Igora Matoviča z postu ministra financií nevnímajú dôsledky inflácie, čo im bráni vidieť skutočné problémy Slovenska. V diskusii k návrhu na odvolanie Matoviča to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO). V pléne predniesol stanovisko vlády, ktorá nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Matovičovi.

Premiér tvrdí, že navrhovatelia na rozdiel od bežných občanov disponujú príjmami, vďaka ktorým sú schopní bez problémov absorbovať následky energetickej krízy aj rastúcej inflácie.

„Mrzí ma, že toto im bráni vidieť skutočné problémy Slovenska, preto dnes dávajú prednosť sporu s ministrom financií pred tým, aby sme odložili politické tričká, zjednotili sa, aby boli vláda a parlament súdržní pri schvaľovaní nevyhnutnej pomoci občanom,“ vyhlásil premiér.

Podľa Hegera vláda považuje dôvody na odvolanie Matoviča za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené.

14:24 Matovič čelí pokusu o odvolanie, plénum začalo mimoriadnu schôdzu

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) čelí pokusu o odvolanie z funkcie. Poslanci Národnej rady SR v stredu popoludní odštartovali rokovanie mimoriadnej schôdze venovanej návrhu na vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu financií. Plénum parlamentu sa v úvode schôdze dohodlo, že bude rokovať v stredu do 19.00 h a ak by sa tento bod dovtedy neprerokoval, poslanci budú v mimoriadnej schôdzi pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h. Ak by poslanci návrh na vyslovenie nedôvery Matovičovi prerokovali do štvrtka 11.00 h, hlasovalo by sa vtedy. Ak to nestihnú, hlasovať o tom budú následne o 17.00 h.

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD. „Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády. SaS vylučuje osobné dôvody na Matovičovo odvolanie.

12:46 Pellegrini: Je psou povinnosťou opozície hlasovať za odvolanie Matoviča

Igor Matovič (OĽaNO) nemôže stáť na čele rezortu financií. Je preto „psou povinnosťou“ celej opozície hlasovať za jeho odvolanie z funkcie ministra. Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii v Národnej rade SR poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V parlamente už podľa neho Matovič nenarobí také škody ako z postu ministra financií.

„Odmietam akékoľvek teórie a drísty o tom, že odvolávanie Igora Matoviča má alebo nemá vplyv na to, či táto vládna koalícia vydrží alebo nevydrží. Keby aj vydržala, mne je to jedno, ale tento človek nemôže stáť na čele ministerstva financií,“ zdôraznil Pellegrini. Slovensko má podľa jeho slov vo vedení „neexistujúceho premiéra s arogantným a zlým, neschopným, hulvátskym ministrom financií“.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pellegrini poukázal aj na aktuálnu prognózu Národnej banky Slovenska (NBS), ktorú označil ako „hrôzostrašnú“. „Slovensko sa rúti do recesie s obrovskou infláciou,“ upozornil. Aj preto je podľa neho dôvod na to, aby poslanci v parlamente Matovičovi „vystavili účet“. Vyzval zároveň premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby na základe prognózy NBS predstúpil pred ľudí a povedal im, ako prežijú najbližšie obdobie.

Kritizoval skutočnosť, že plénum v stredu odmietlo viaceré návrhy zákonov z dielne nezaradených poslancov pôsobiacich v Hlase-SD. Medzi nimi aj návrh na to, aby bol priznaný poberateľom dôchodkov nárok na „skutočný a spravodlivý 13. dôchodok“, alebo aj zvýšenie sumy prídavku na dieťa o 200 eur pri nástupe do prvého ročníka základnej školy. Koalícia podľa neho ukázala aroganciu a cynizmus.

12:39 Vláda nesúhlasí s odvolaním ministra financií Matoviča

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom rokovaní.

Návrh skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery Matovičovi vláda vníma ako neopodstatnený. „Vláda SR považuje dôvody na odvolanie podpredsedu vlády a ministra financií za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené, ale napriek tomu zopakuje, prečo považuje tieto dôvody za nezakladajúce sa na pravde,“ uvádza sa v predloženom materiáli.

Navrhovatelia vo svojom odôvodnení konštatujú, že schválením balíčka pomoci poskytnutej rodinám pri mimoriadnom náraste inflácie došlo k opovrhnutiu Ústavou SR, zákonmi a demokratickými princípmi a nevidia dôvod na urýchlené konanie vlády. Vláda trvá na tom, že táto pomoc bola nevyhnutná a rýchlosť jej prijatia opodstatnená.

Navrhovatelia vo svojom odôvodnení taktiež členovi vlády vyčítajú ruinovanie verených financií tým, že finančný dosah tzv. rodinného balíčka vo výške 1,3 miliardy eur nemal adekvátne krytie. „V tejto súvislosti si vláda dovoľuje nesúhlasiť, keďže Ministerstvo financií SR opakovane komunikovalo, akým spôsobom bude tzv. rodinný balíček finančne krytý,“ uvádza sa v materiáli.

Ďalšia námietka navrhovateľov smeruje k očkovacej lotérii. V materiáli sa konštatuje, že aj tá však bola odsúhlasená všetkými koaličnými partnermi a následne schválená v Národnej rade SR. Ani jeden z koaličných partnerov si neuplatnil právo veta, na ktoré má právo v koaličnej zmluve, preto vláda SR považuje túto námietku za neopodstatnenú.

12:22 Poslanci pôsobiaci v Republike budú hlasovať za odvolanie ministra financií

Poslanci Národnej rady SR pôsobiaci v hnutí Republika budú hlasovať za návrh na odvolanie lídra OĽaNO Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Informovali o tom na stredajšej tlačovej konferencii. Ak niekto z opozície váha, poslanci ich vyzvali, aby návrh na odvolanie podporili.

Poslanci pôsobiaci v Republike označili Matoviča za deštruktívneho politika. Opatrenia, s ktorými prišiel počas pandémie, vnímajú ako drastické a kontraproduktívne. „Minul miliardy na nápady, ktoré sa ukázali ako nefunkčné,“ povedal Milan Mazurek (nezaradený). Dodal, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) je nesvojprávny a nerobí vlastné rozhodnutia, za skutočného šéfa vlády považujú Matoviča. Čím dlhšie bude Matovič tolerovaný vo funkcii, tým neskôr budú občania podľa poslancov vidieť riešenia problémov.

Milan Mazurek. Foto: TASR/Pavol Zachar

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) bude v stredu čeliť odvolávaniu z funkcie na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa bude konať od 14:00 hodiny.

PONDELOK

Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií iniciovala SaS. Podpísalo ho 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek aj deväť poslancov Hlasu-SD.

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády. SaS vylučuje osobné dôvody na Matovičovo odvolanie.

Matovičovo odvolávanie v parlamente podporí aj opozičný Smer, ktorý však za jediné východisko z ústavnej krízy považuje predčasné voľby.

Matovič na iniciatívu SaS reagoval slovami o spájaní sa s mafiou. Krok liberálov označil za potvrdenie, že sa SaS po voľbách „bez hanby spojí aj so smerákmi“ či s Hlasom. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš vidí za postojom SaS snahu o pomstu Matovičovi.

Sme rodina ani Za ľudí odvolanie nepodporia

Koaličné strany Za ľudí a Sme rodina nepodporia odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Vyplýva to z vyjadrení vicepremiérky a líderky Za ľudí Veroniky Remišovej a ministra práce a podpredsedu Sme rodina Milana Krajniaka na tlačovej konferencii.

Krajniak skonštatoval, že odvolanie člena vlády nepodporia, pretože sú súčasťou vládnej koalície. „Dúfam, že tento politický súboj prebehne v tomto prípade rýchlo,“ podotkol s tým, že parlament by sa mal venovať najmä zákonom na pomoc ľuďom.

Strana Za ľudí podľa Remišovej nikdy nepodporila odvolanie člena koalície. Skritizovala stranu SaS, že sa pri zbere podpisov k návrhu na odvolanie Matoviča spojila s Hlasom. „Žiadna antipatia nestojí za takýto typ spájania,“ doplnila.

Smer návrh podporí, ale…

Opozičný Smer podporí odvolávanie ministra financií Igora Matoviča z funkcie všetkými 27 hlasmi. Samotné odvolávanie v Národnej rade SR bude však podľa neho „len nechutným divadlom bez užitočného konca“. Smer to uviedol na sociálnej sieti s tým, že jediné riešenie ústavnej krízy sú predčasné voľby. Matovičovo odvolávanie iniciovala opozičná SaS.

„Odvolanie Igora Matoviča bez predčasných volieb nič nevyrieši. Nebude ani chlieb lacnejší, ani sa nezmení vládna mizéria predstavovaná najmä premiérom Eduardom Hegerom,“ píše Smer na sociálnej sieti.

Opozičná strana trvá na predčasných voľbách, ktoré považuje za jediné východisko z hlbokej ústavnej, vládnej a spoločenskej krízy. „Smer bojuje za predčasné voľby a neželá si návrat SaS, ktorá nesie rovnakú mieru zodpovednosti za tragický vývoj na Slovensku,“ doplnila strana.

(tasr)


Ďalšie články