Vypínali sme weby, no SaS nám to zatrhlo. Preto vyhral Smer voľby, tvrdí Naď

Demokratov do eurovolieb povedie Naï, nasledujú Hamran a Žitòanská Jaroslav Naď (v strede). V pozadí zľava Eduard Heger a Juraj Šeliga. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vypínali sme weby, no SaS nám to zatrhlo, povedal predseda strany Demokrati Jaroslav Naď vo štvrtok na diskusnom podujatí Detektor lži v Trnave. Okrem neho tam vystupovali aj ďalší kandidáti strany do eurovolieb Štefan Hamran a Juraj Šeliga.

Predseda mimoparlamentných Demokratov vyhlásil: “Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. A faktom je to, že nám sa podarilo vypnúť tie dezinformačné weby,“ pričom sa predtým viackrát odvolával aj na meno vtedajšieho premiéra Eduarda Hegera. Obaja boli v tom čase členmi Matovičovho hnutia OĽaNO.

Podľa Naďa, ktorý bol v roku 2022 v čase zablokovania niekoľkých webov ministrom obrany, sa proti nim postavil koaličný partner Sloboda a Solidarita.

„A čo sa stalo? Predstavitelia strany SaS nám povedali, že to je sloboda slova a my tie weby musíme naspäť zapnúť. Tak sme naspäť zapli tie Hlavné správy, tú Infovojnu a neviem čo všetko,“ povedal Naď.

Kvôli tomuto kroku podľa neho vyhral Smer voľby. „Vďaka skutočnosti, že pomocou klamstiev v týchto dezinformačných weboch dnešná koalícia vyhrala voľby.“

“Ja som urobil všetko pre to, ja som ich prosil, aj vtedajšiu ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú: Nemôžeme dopustiť, aby sme znovu spustili tieto weby. Oni hlásia ruskú propagandu a klamstvá,“ dodal predseda Demokratov.

K zablokovaniu Hlavných správ pristúpil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v roku 2022 krátko po začiatku vojny na Ukrajine, údajne z dôvodu šírenia takzvaného škodlivého obsahu. Spolu s Hlavnými správami načas skončil aj Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna.

Transparentnosť rozhodovania NBÚ bola predmetom kritiky z viacerých strán, dokonca aj z médií, ktoré na boji s dezinformáciami stavajú nezanedbateľnú časť svojej agendy. Výhrady padali aj zo strany mimovládnej organizácie Transparency International.

Štát však svojvôľu v rozhodovaní odmietol. „Aby sme sa zbytočne netočili okolo poučiek, bol by som nerád, keby bola na verejnosti predstava, že my sa rozhodneme vypnúť nejakú stránku pre nič za nič. Nejde o žiadne politické, ale bezpečnostné rozhodnutia,“ povedal v rozhovore pre Štandard šéf NBÚ Roman Konečný.

(spracovala dv)


Ďalšie články