V Poľsku otvorili nový plynovod z Nórska cez Dánsko. Duda o ňom hovorí ako o "poľskom sne"

V Poľsku v utorok slávnostne otvorili nový plynovod, ktorým sa bude prepravovať nórsky plyn cez Dánsko. Jeho cieľom je posilniť energetickú bezpečnosť Európy po tom, ako Rusko prerušilo dodávky plynu Varšave, keďže odmietla požiadavku Moskvy na platby v rubľoch.

Časť plynovodu v poľskom Budne. Foto: TASR/AP Časť plynovodu v poľskom Budne. Foto: TASR/AP

Nórsky minister energetiky Terje Aasland na ceremónii v západnom Poľsku povedal, že ide o „míľnik na dôležitej ceste k európskej nezávislosti od ruskej energie“.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že spustenie plynovodu „znamená zásadný geopolitický krok pre nás všetkých“. „Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme odstránili energiu ako ruský nástroj moci,“ vyhlásila v Budne neďaleko prístavného mesta Štetín. „Ruský prezident Vladimir Putin využíva ruskú energiu ako zbraň na destabilizáciu Európy, na to, aby nás rozdelil. Nemôžeme dovoliť, aby uspel,“ vyhlásila.

Plynovod Baltic Pipe má kapacitu 10 miliárd kubických metrov (m3) ročne a je prepojením na potrubie Europipe II, ktoré spája Nórsko a Nemecko.

Poľský plynárenský operátor PGNiG informoval, že cez plynovod sa v roku 2023 prepraví 6,5 miliardy m3 plynu a v roku 2024 tento objem vzrastie na 7,7 miliardy m3. Dodávky sa majú začať už od 1. októbra 2022.

Poľsko začiatkom tohto mesiaca uzavrelo dohodu s nórskym energetickým gigantom Equinor o dodávkach 2,4 miliardy m3 plynu ročne, čo predstavuje približne 15 percent jeho celkovej spotreby v rokoch 2023 až 2033.

(tasr)


Ďalšie články