Autobus futbalistov DAC obhádzali vajcami. Gyimesi hovorí o zodpovednosti vulgárneho Káčera

275921252_380366527427283_270073514902916707_n György Gyimesi. Foto: Facebook

Poslanec György Gyimesi má opäť ťažké srdce na dočasne povereného šéfa diplomacie Rastislava Káčera. Jeho slová na adresu Maďarov totiž spojil s čerstvým incidentom, ktorého obeťou sa stali futbalisti Dunajskej Stredy.

Poslanec Národnej rady SR György Gyimesi obvinil dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera zo zhoršenia vzťahov medzi Slovákmi a Maďarmi.

Jeden z najznámejších poslancov maďarskej národnosti jeho údajne negatívny vplyv ilustroval na incidente, ktorý sa stal v nedeľu, keď autobus dunajskostredských futbalistov cestou na zápas do Banskej Bystrice neznámi páchatelia zahádzali vajcami. Gyimesi tvrdí, že ide o výsledok ministrových „provokácií“ a „hecovania“ proti Maďarom.

„Aj z tohto incidentu, ktorý doteraz nemal obdobu, jasne vidno, že porozumenie a dobré spolunažívanie medzi Maďarmi a Slovákmi, ktoré sa prácne roky budovalo, dokáže jeden excentrický a vulgárny minister zničiť dvoma, troma primitívnymi vyjadreniami. Musím odsúdiť tento skutok a zároveň mi je ľúto, že jeden nezodpovedný minister vie a môže takto narušiť naše inak krehké vzťahy,“ pokračoval Gyimesi.

„Pri dnešných cenách vajec,“ písalo sa včera ironicky na facebookovej stránke DAC Dunajská streda. K nepríjemnostiam prišlo na parkovisku na Donovaloch a nateraz nie je jasné, kto stál za útokom.

Slovami o provokáciách Káčera Gyimesi zrejme myslel aj jeho nedávne vyjadrenia o iredentistických tendenciách Maďarska voči Slovensku. Káčer totiž začiatkom februára v relácii Na telo televízie Markíza povedal, že keby bol ruský prezident Vladimir Putin úspešnejší na Ukrajine, Slovensko by už čelilo územným nárokom Maďarska.

Gyimesi vtedy v reakcii na to pripomenul aj tvrdenie ministra, že svoj výrok môže podporiť dôkazmi. „Vyzývam pána ministra, aby tie dokumenty predložil,“ povedal poslanec s tým, že ak ich neukáže bezpečnostnej rade, pácha tým trestný čin. Zároveň doplnil, že ak ich Káčer k dispozícii nemá, mal by sa Maďarsku ospravedlniť. „Toto nepatrí do roku 2023, to patrí do štvrtej cenovej,“ dodal Gyimesi.

Gyimesi má s Káčerom, ktorý je predovšetkým silným odporcom politiky maďarského premiéra Viktora Orbána, problém dlhodobo. Aj v januári v kontexte zbierania podpisov pre novú 76-tku vyhlásil, že nepodporí vládu, v ktorej bude sedieť Káčer.


Ďalšie články