Prieskum: Až 70 percent Slovákov nesúhlasí s dodávkami zbraní na Ukrajinu

Medzinárodné letecké dni SIAF Stíhačka MiG-29. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vyzbrojovanie Ukrajiny zo strany Slovenska odmietajú dve tretiny tunajších obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu financovaného Európskou úniou a realizovaného minulý mesiac.

Až 70 percent Slovákov nesúhlasí s tvrdením, že Slovensko by malo podporiť Ukrajinu dodaním zbraní.

Ukázal to prieskum v rámci projektu RevivEU financovaného Európskou úniou, ktorý uskutočnil Bratislava Policy Institute v spolupráci s agentúrou STEM Praha v prvej polovici februára na vzorke 1 019 respondentov.

Slovensko, ktoré vedie dočasne poverená vláda premiéra Eduarda Hegera, medzitým v piatok Kyjevu prisľúbilo aj odovzdanie trinástich bojových lietadiel MiG-29, čo je vyvrcholením našej vojenskej pomoci.

Kritici tohto kroku okrem možnej protiústavnosti argumentovali práve nízkou verejnou podporou, ktorú potvrdil napríklad prieskum agentúry Ipsos pre Denník N a ktorého výsledky zverejnili minulý týždeň.

Podľa prieskumu až 44 percent opýtaných rozhodne a 16 percent skôr nesúhlasí s dodaním slovenských lietadiel Mig-29 na Ukrajinu. Dodanie lietadiel, naopak, rozhodne podporuje 12 a skôr podporuje 14 percent voličov. Zvyšných 14 percent nemá názor.

Dodávka slovenských stíhačiek Ukrajine sa udeje v priebehu najbližších týždňov. Bez ďalších detailov to v diskusnej relácii Na telo Plus TV Markíza v utorok uviedol Heger.

(tod)


Ďalšie články