Prieskum: Takmer dve tretiny Slovákov odmietajú dodanie migov na Ukrajinu

Protivládny protest v Bratislave Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poverená vláda nemá iba ústavný a právny problém, ako slovenské lietadlá dodať na Ukrajinu, proti tomuto kroku je aj 60 percent voličov. Postup neschvaľuje tesná väčšina voličov Sme rodina, vnútorne rozdelené je aj OĽaNO.

Hoci na námestia chodia protestovať proti zahraničnej politike Hegerovej vlády stovky, v Bratislave tisícky ľudí, nálady medzi voličmi sú výrazne nesúhlasnejšie. A týka sa to názorov na stíhačky, dodávok iných zbraní aj ukončenia vojny.

Až 44 percent opýtaných rozhodne a 16 percent skôr nesúhlasí s dodaním slovenských lietadiel Mig-29 na Ukrajinu. Dodanie lietadiel, naopak, rozhodne podporuje 12 a skôr podporuje 14 percent voličov. Zvyšných 14 percent nemá názor. Hoci je teda vo vláde podľa premiéra Hegera zhoda o dodaní našich uzemnených stíhačiek Ukrajincom, medzi voličmi to odmieta 60 percent a podporuje 26 percent opýtaných. Prieskum robila agentúra Ipsos pre Denník N.

Zaujímavá je aj situácia v jednotlivých stranách. Vydanie stíhačiek najviac podporujú voliči liberálnych strán Progresívne Slovensko (77 percent), Demokrati (74 percent) a SaS (64 percent).

OĽaNO je v tejto otázke vnútorne rozštiepené s prevažujúcim postojom za: 49 percent sympatizantov vydanie stíhačiek podporuje, 40 percent je proti tomu.

Vo všetkých ostatných stranách prevládajú odporcovia vydania stíhačiek. V Smere je proti 92 percent sympatizantov, za vydanie iba 2 percentá. V Republike 88 percent proti, 7 percent za. V Hlase 68 percent proti 18 percentám sympatizantov, v Sme rodina je pomer v neprospech 51 : 32, v KDH je situácia rozdelená s tesnou väčšinou proti vydaniu v pomere 41 : 40.

Väčšinovo proti je aj väčšina nevoličov (57 : 10) a ešte výraznejšie väčšina nerozhodnutých voličov (67 : 12).  

Tieto spoločenské postoje kopíruje aj otázka o predlžovaní vojny dodávkami zbraní zo Západu. Rovnako 60 percent voličov si myslí, že tieto západné zbrane dovážané na Ukrajinu predlžujú vojnu. Opak si myslí 26 percent oslovených.

Až 44 percent Slovákov si myslí, že keby sa Ukrajina vzdala Krymu a území na východe, okamžite by to ukončilo vojnu. Opačný názor má 35 percent Slovákov.

Väčšina voličov a sympatizantov Smeru (70 percent), Hlasu (57 percent), Republiky (83 percent) a Sme rodina (56 percent) podporuje myšlienku, že Ukrajina by sa mala vzdať časti územia v prospech Ruska, čím by sa ukončila vojna.

Zaujímavé sú aj ďalšie zistenia z prieskumu.

Nič z týchto údajov neznamená, že Slováci by chceli patriť do sféry vplyvu Ruska, odmieta to 64 percent oslovených. Opak si myslí 15 percent.

Tieto postoje sú väčšinové medzi voličmi všetkých strán s výnimkou Smeru (kde vplyv Ruska viac alebo menej neprekáža 55 percentám sympatizantov), v prípade Republiky je to 45 percent sympatizantov. V iných stranách ide o nízke až nulové hodnoty.

Na otázku, či voči nám Rusko vedie informačnú vojnu, sú rozdelené názory, takéto obavy má 36 percent oslovených, naopak, obavy nemá 37 percent Slovákov. Tých 37 percent sa skladá z dvoch názorových skupín: 26 percent si myslí, že sa za touto agendou skrývajú snahy Západu aj slovenskej vlády o obmedzenie slobody slova, 11 percent si myslí, že Rusko takéto záujmy u nás nemá, keďže vojna na Ukrajine je územným sporom medzi Ruskom a Ukrajinou a Slovenska sa netýka. 27 percent oslovených to nevedelo posúdiť.

Najväčšie obavy z ruskej informačnej vojny majú opäť voliči liberálnych strán PS (78 percent) a SaS (76 percent), myslí si to aj 55 percent voličov OĽaNO (v prieskume ešte chýbajú Demokrati).

Prieskum ukazuje, že väčšina vo vláde nereprezentuje väčšinu v slovenskej spoločnosti, najviac sa proti svojim voličom stavia Sme rodina, v menšej miere Hlas.


Ďalšie články