Opozícia očakáva od prezidentky vyvodenie zodpovednosti v prípade Vlčana

Peter Pellegrini Petter Pellegrini a poslanci strany Hlas. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Opozícia očakáva od prezidentky Zuzany Čaputovej vyvodenie zodpovednosti v prípade kauzy dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Mimoparlamentný Hlas-SD ju žiada o vymenovanie úradníckej vlády a očakáva aj odchod dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja. Smer-SD dodáva, že prezidentka je plne zodpovedná za výkon inštitúcií na Slovensku, pričom za tú najdôležitejšiu označil vládu.

Hlas-SD považuje rezignáciu Vlčana za zlyhanie vládnej politiky, ktorá podľa strany nepomáha ľuďom a sústreďuje sa na politiku klientelizmu a korupcie. „Očakávam, že prezidentka Čaputová prijme jeho rezignáciu. Chcem však zdôrazniť, že odstúpenie Vlčana nestačí. V kauze dotácie nesie politickú zodpovednosť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Hlas očakáva, že prezidentka pristúpi aj k jeho odvolaniu,“ uviedol líder strany Peter Pellegrini.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) takisto očakáva vyvodenie zodpovednosti zo strany prezidentky aj voči Budajovi. Pre Smer-SD je neprijateľné, že Vlčan len odíde z funkcie, ale dotáciu by si jeho firma nechala. Blanár zároveň kritizuje OĽaNO, ktoré podľa neho zvykne ostatných obviňovať z korupčného či klientelistického správania.

Šéf Smeru-SD Robert Fico si myslí, že ide o typický obraz biedy vládnutia posledných troch rokov. Vlčan podľa neho klamal, keď povedal, že o projekte prakticky nič nevie. Považuje to za evidentné rodinkárstvo, kde došlo k porušeniu všetkých etických pravidiel.

Poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) krok Vlčana neočakávala, ale považuje to za prejav politickej kultúry. „V poslednom období čelil viacerým kauzám a nespokojnosti. Táto dotácia bola asi len vyvrcholením,“ povedala v parlamente novinárom.

(tasr)


Ďalšie články