|   2023-07-05 20:02:13

EÚ smeruje k novým génovým metódam v produkcii potravín. Nemuseli by byť špeciálne označené

Po celé desaťročia bola EÚ konzervatívna v súvislosti s používaním geneticky modifikovaných organizmov, ktoré často vyvolávali skôr negatívne konotácie. Európska komisia však v stredu zacielila na takzvané nové genomické techniky, ktorých cieľom je zmeniť organizmy oveľa menej rušivým spôsobom a umožniť ich predaj bez špeciálneho označenia.

Nové techniky sú určené na to, aby rastliny lepšie odolávali suchu a zároveň vyžadovali menej pesticídov, a aby sa vytvorili produkty s lepšou farbou a väčšou konzistenciou, ktoré sú pre spotrebiteľov atraktívnejšie.

Nie je prekvapením, že veľké poľnohospodárske spoločnosti privítali plány EÚ a ekológovia sa postavili proti. Stredajší návrh je len začiatkom zdĺhavého procesu, pretože členské štáty a Európsky parlament musia tieto plány schváliť skôr, ako sa stanú skutočnosťou.

(tasr)