Staviam proti akciám. A oblúkom by som sa vyhýbala bankovým či technologickým firmám

pexels-tima-miroshnichenko-7567525 (1)

Ocitli sme sa v jednom z najlenivejších týždňov roka. Nielen kvôli našim štátnym sviatkom, ale aj tomu americkému, kvôli začiatku leta a tradičnej špičke dovoleniek sa v týchto dňoch obyčajne na finančných trhoch príliš neobchoduje. Výnimka však potvrdzuje pravidlo a tento rok je prvý júlový týždeň abnormálne zaujímavý.

Akciové indexy totiž pokračujú vo svojej rastúcej krivke. Vyzerá to dobre, môže si niekto povedať. Úplne iný obraz ale dostaneme, keď pôjdeme pod povrch týchto čísel.

Keď sa začneme vo výkonnosti jednotlivých akciových indexov vŕtať hlbšie, zistíme, že na raste sa podieľa len niekoľko titulov akcií, ktoré prudko rastú, zatiaľ čo ostatné prinajlepšom stagnujú alebo mierne klesajú. A pokiaľ stagnáciu očistíme o infláciu, reálne skôr klesajú. Celý optický rast akciových trhov ťahá teda len veľmi prudký rast zopár spoločností. Hádajte ktorých.

Asi nie je veľmi ťažké uhádnuť, že ide o spoločnosti spojené s boomom umelej inteligencie. Osobne od samého začiatku rozvoja umelej inteligencie patrím medzi jej veľkých zástancov a predpokladám, že technológiu a bežný život zmení podobne, ako ho zmenilo napríklad masové rozšírenie mobilných telefónov. Lenže spomeňte si, ako dlho to trvalo od predstavenia prvého mobilného telefónu, až kým sa stalo samozrejmosťou, že ho má každý. Akciové trhy sa však správajú, ako keby umelá inteligencia mala už tento rok násobiť zisky nielen technologických firiem. A to je, samozrejme, nebezpečná ilúzia.

Situácia, keď akciový index rastie len vďaka niekoľkým málo spoločnostiam a ostatné sa na tomto raste nepodieľajú, sa označuje ako „úzky rastový trend“. A história hovorí, že zatiaľ čo široký rastový trend má sklon vydržať dlho, pretože obyčajne zrkadlí skutočnú kondíciu širokej základne firiem, úzky rastový trend vzplanie ako papier a zhorí ako papier. Spomeňte dot.com bublinu, ktorej sa súčasná AI bublina náramne podobá. (Áno, neváham to, čo vidíme, označiť za AI bublinu.)

A teraz si vezmite do úvahy, aké čísla prichádzajú z našej i svetovej ekonomiky: český priemysel je na bode mrazu. Priemysel USA sa ochladzuje veľmi prudko: podľa posledných údajov aktivita priemyslu v USA (takzvaný index ISM) klesla na 46,0 bodu z májových 46,9 bodu, pričom hodnota pod 50 bodmi znamená kontrakciu priemyslu. To isté platí pre Nemecko. Všetky hlavné „západné“ ekonomiky v podstate zrýchľujú pokles. Alebo globálna ekonomika stále spomaľuje a už dávno sa nachádza vo fáze kontrakcie, ktorá sa navyše zrýchľuje.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami