Košičania, toto je výzva pre vás: Podporíte zmenu názvu Námestia osloboditeľov?

KOŠICE – Názov Námestie osloboditeľov má počiatok v roku 1949 a používa sa dodnes. V Košiciach vznikla iniciatíva, ktorá spustila petíciu za zmenu názvu námestia na pôvodné, Legionárske.

pet

„Obdobie od jesene roka 1944 do leta 1945 je v oblasti východného Slovenska poznačené násilným odvlečením najmenej desaťtisíc občanov ČSR do sovietskych pracovných táborov v systéme GULAG. Okupácia Košíc Sovietskou armádou 21. augusta 1968 znamenala na tomto námestí mŕtvych a zranených a následných vyše dvadsať rokov života v okupovanej krajine za železnou oponou. Za zahanbujúcu považujeme aj skutočnosť, že toto námestie je zdobené znakmi totalitného komunistického režimu, kosákmi, kladivom a hviezdami,“ uvádzajú členovia petičného výboru Peter Neuwirth, Štefan Šefčík, Peter Juščák, Miroslav Pollák a Daniel Liška.

„Odkaz komunistického Československa nie je to, na čo sme hrdí ani to, na čo chceme v dnešnej dobe nadväzovať. Košice sú moderným mestom a sme presvedčení, že jeho obyvatelia si ctia hodnoty liberálnej demokracie. Touto petíciou požadujeme, aby Mestské zastupiteľstvo mesta Košice prijalo všeobecne záväzné nariadenie, ktorým zmení terajší názov priestranstva z Námestia osloboditeľov na Legionárske námestie,“ dodávajú členovia petičného výboru.

„Podstata je tá, že v roku 1918 vznikla československá republika a Rakúšania museli opustiť všetky pozície v Čechách, ale Maďari na Slovensku ostali. Praha to musela riešiť vojensky a povolala legionárov. Slovensko v tom čase nemalo svoju armádu, len to, čo zostavil generál Štefánik v Rusku, Taliansku a vo Francúzsku. 21. marca vznikla Maďarská republika rád na čele s boľševikom Bélom Kunom, ktorý chcel proletársku revolúciu rozšíriť do celej Európy a napadol Slovensko,“ vraví hlavný organizátor petície Peter Neuwirth.

„Československí, talianski a francúzski legionári porazili a vyhnali maďarskú komunistickú armádu a 8. júla v pochodoval francúzsky generál Edmond Hennocque so svojim vojskom do Košíc a Košice sa stali de facto súčasťou Československa. Takže kto vie, ako by to dopadlo nebyť týchto legionárov. Veď Slováci nemali v tých časoch žiadne elity, vzdelancov… Legionári tu pracovali ako poštári, úradníci, železničiari… A tak sa zo dňa na deň poddaní občania vo feudálnej monarchii stali slobodnými, demokratickými občanmi jedného vyspelého štátu, ktorý bol v roku 1938 šiestym najvyspelejším štátom na svete,“ uzavrel.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok