Neznesiteľná márnosť našej demokracie

what-a-freedom-1903 Ilustračné foto: Ilja Repin: Aká to sloboda (1903). Zdroj: wikimedia

„Márnosť, len márnosť, všetko je iba márnosť,“ vraví Kazateľ (Kaz 1,2). Nikdy však nevidel žiadnu predvolebnú kampaň. Kto vie, aké slová by použil, keby musel sledovať tento proces.

Láme sa leto a Slovensko vstúpilo do tohto obdobia, charakterizovaného obzvlášť vysokou koncentráciou hlúpych až toxických myšlienok a činov. Všetko, čo sa teraz deje v akejkoľvek oblasti, politici a médiá vnímajú cez prizmu blížiacich sa volieb. Dokonca aj vojna na Ukrajine ustupuje do pozadia. Bežní občania sú nedobrovoľne vtiahnutí do tohto zdeformovaného videnia sveta. Súťaživá hypostáza volieb vzrušuje obyvateľstvo a zatieňuje hlbšie problémy našej demokracie.

Zároveň sa naša krajina tíško pohybuje po ceste, ktorú pred takmer 75 rokmi predpovedal George Orwell. Pripomeňme si jeho heslá, ktorými definoval podstatu doublethinking (dvojitého myslenia). Orwellova múdrosť sa prejavuje aj tu a teraz.

Nevedomosť je sila                                     

Predchádzajúca vláda presvedčivo ukázala, že ministrom môže byť doslova ktokoľvek. Je to jej hlavný a jediný úspech. Teraz už vieme, že ministerská pozícia nevyžaduje odborné poznatky, skúsenosti ani žiadne iné mimoriadne schopnosti. Stačí zhromaždiť tucet náhodných ľudí, posadiť ich do kancelárií a udeliť im právomoci. Verejnosť bude nevyhnutne prekvapená ich výkonmi a správaním, ale nebude príliš protestovať. Ak Boh dá, vydržia až do konca svojho mandátu, ak nie, nahradia ich iní laici.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami