Kollár o zadržaní Gašpara: Keby som chcel Smeru pomôcť, neurobím to inak. Podľa Šimečku sa Fico teší

GAŠPAR Tibor Gašpar. Foto: Profimedia.sk

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa v skutočnosti teší zo zadržania bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Na sociálnej sieti to vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

„Presne preto si poskladal kandidátku z ľudí s podozreniami na kriminálnu minulosť, aby mohol pred voľbami kričať o stíhaní opozície. Naopak, malo by nás tešiť, že polícia sa nedá zastrašiť a koná slobodne,“ uviedol.

To, že Fico z krokov polície obviňuje prezidentku, premiéra, PS alebo kohokoľvek iného, je podľa lídra PS len odhalením jeho mentálneho sveta. Ako poznamenal Šimečka, práve v časoch Fica politici ovládali políciu a prikazovali jej, čo má a čo nemá robiť.

Hlas-SD hovorí o mocenskom vstupe do volebnej kampane

Strana Hlas-SD vyhlásila, že zatýkanie opozície dva mesiace pred parlamentnými voľbami je zásadný mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu. Vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora, aby sa vrátili k „civilnej kontrole ministerstva vnútra“. Strana to uviedla v reakcii na zadržanie bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý kandiduje vo voľbách za Smer-SD.

„Zatýkanie opozície dva mesiace pred voľbami je dôkazom, prečo musel minister vnútra Šimko odísť. Je to zásadný mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu, ktorá sa zodpovedá prezidentke Čaputovej,“ uviedol Hlas-SD v stanovisku, ktoré TASR zaslala jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Podľa Hlasu-SD sa napĺňajú slová lídra OĽANO a priatelia Igora Matoviča, ktorý mal takéto zásahy voči opozícii dlhodobo avizovať. Strana tvrdí, že sú porušené základné princípy kontroly moci a polícia je zneužívaná na politické účely.

Kollár: Keď polícia neustojí dôkazné bremeno, bude to ďalšie fiasko

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa k piatkovému zadržaniu exšéfa polície Tibora Gašpara vyjadril, že ak by chcel Smeru pomôcť lepšími percentami, neurobil by to inak.

„Nebudem sa vyjadrovať k práci polície. Keď ustoja dôkazné bremeno, tak dotyční páni ponesú zodpovednosť. Keď to neustoja, bude to ďalšie fiasko, ‚trapas‘ a hanba polície,“ vyhlásil predseda parlamentu.

Demokrati: Zadržanie Tibora Gašpara preukazuje, že za bývalých vlád sa žilo v dobe temna

Podpredseda mimoparlamentnej strany Demokrati a exminister obrany Jaroslav Naď prípad prirovnal k dobe temna, ktorou sa podľa jeho slov žilo za bývalých vlád.

„Nebudem klamať, že na Slovensku po voľbách v septembri opäť hrozí, že nastane doba temna,“ dodal.

SNS: Ide o bezprecedentný zásah do predvolebného boja

Podľa vyjadrenia Slovenskej národnej strany (SNS) ide v prípade Tibora Gašpara o bezprecedentný zásah do predvolebného boja. „Nikdy v histórii Slovenskej republiky sa nestalo, aby človek z vedúcich miest kandidátnej listiny bol demonštratívne zatknutý,“ uviedla SNS. Podľa strany je zrejmé, že zásahom polície je narušený priebeh parlamentných volieb.

Gašpara zadržali v piatok ráno

Bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara zadržali a obvinili v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti v piatok nadránom.

„V skorých ranných hodinách v Nitrianskom kraji zasahovala Národná kriminálna agentúra. Počas akcie s krycím názvom Ezechiel 7 boli zadržané dve obvinené osoby R.S. a T.G., a to v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti,“ uviedlo policajné prezídium.

Obvinený mal byť okrem Tibora Gašpara aj podnikateľ Norbert Bödör. Ako uviedol pre médiá ich advokát Marek Para, podnikateľ zadržaný nebol, keďže je momentálne na dovolenke. Vypovedať by mohol začiatkom budúceho týždňa, termín sa dohaduje. Tibor Gašpar by mal vypovedať ešte v piatok.

Para hovorí o účelovom zadržaní a obvinení, „akte pomsty“. V prípade nevidí žiadne nové skutočnosti. Polícia sa podľa neho opiera iba o výpoveď spolupracujúceho obvineného.

Vzhľadom k prebiehajúcim zaisťovacím úkonom, vrátane výkonu domovej prehliadky na základe príkazu sudcu pre prípravné konania, nie je podľa polície možné aktuálne poskytnúť žiadne bližšie informácie.

„Vo veci, v ktorej vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, vykonáva v súčasnosti úkony polícia, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať,“ povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

(tasr, sak)


Ďalšie články