FOTO: List s pokynmi z Ruska a ruský cestovný pas známeho politika sa šíri na internete

BRATISLAVA – Nanajvýš znepokojivé materiály sa dostali do rúk exposlanca NR SR Miroslava Žiaka (SaS). Odosielateľ nie je známy, inkriminujúce súbory poukazujú na prepojenie medzi ruskou vládou a stranami Smer-SD a SNS.

blaha Údajný ruský pas Ľuboša Blahu. Foto: Miroslav žiak/FB

Zatiaľ čo nie je isté, či ide o hodnoverné dôkazy, predstava, že najsilnejšia opozičná strana, ktorá je na prvej priečke vo volebných prieskumoch je riadená a financovaná vládnymi kruhmi Ruskej federácie je rušivá a neprijateľná.

V diplomatickej nóte, ktorá mala byť údajne odoslaná námestníkom ruského ministra zahraničných vecí na ruské veľvyslanectvo v Bratislave sa okrem iného spomína, že „rusofóbne a obštrukčné vyhlásenia v diplomatickom prostredí východoeurópskych krajín sú priamou hrozbou pre obnovenie vplyvu Ruskej federácie v tomto regióne.“

Nóta tiež obsahuje pokyny pre ruský zastupiteľský úrad na Slovensku, ktorý sa má snažiť získať čo najširší politický a mediálny priestor. „Bolo prijaté rozhodnutie vyčleniť dodatočné finančné prostriedky na stretnutia so slovenskými podnikateľmi a politikmi, kandidujúcimi vo voľbách alebo zastupujúcich záujmy slovenskej opozície,“ uvádza sa v správe.

Slovenský preklad diplomatickej správy. Foto: FB

Na záver sú zo strany námestníka uvedené dve požiadavky: „Žiadam o zabezpečenie nepretržitého dialógu s predstaviteľmi politických strán Smer-SD a SNS. O výsledkoch vykonanej práce ma bezodkladne informujte.“ Obe politické strany sa netaja dobrými vzťahmi s Ruskou federáciou, a to aj v dobe prebiehajúcej vojenskej invázie Ruska na Ukrajine.

Zároveň s touto diplomatickou nótou prišla poslancovi Žiakovi na mailovú adresu aj ďalšia fotografia, na ktorej sa má nachádzať ruský cestovný pas vydaný na meno poslanca Ľuboša Blahu, jedného z čelných predstaviteľov strany Smer-SD. Ten je na slovenskej politickej scéne známy najmä verejnou podporou Vladimíra Putina a velebenia Ruskej federácie. Dátum vydania na cestovnom pase je udaný na 5. júna 2019.

„Ak si spomínate Blaha letel v marci 2019 prednášať na MGIMO, ktoré platil ruský oligarcha Alisher Usmanov. O tri mesiace na to letel aj s ďalšími poslancami privátnym lietadlom v hodnote 11 000 eur na zasadnutie Rady Európy, na to, aby vrátili hlasovacie práva Ruskej Federácii,“ tvrdí Žiak vo videu, ktoré uverejnil na svojom Facebooku.

Nakoniec sa ukázalo, že v prípade cestovného pasu ide o falzifikát. Hoci sa Miroslav Žiak sa šírenie poplašnej správy ospravedlnil, nejedného návštevníka svojej stránky týmto neuváženým správaním pobúril. V prípade diplomatickej nóty ostáva jej autentickosť predmetom vyšetrovania.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok