Saskár Žiak tvrdí, že Blaha má ruský pas za zásluhy. Ten ho vysmial a podáva trestné oznámenie

blaha Údajný ruský pas Ľuboša Blahu. Foto: Miroslav žiak/FB

Bývalý poslanec Národnej rady SR za stranu SaS Miroslav Žiak tvrdí, že mu prišiel anonymný email od hekerskej skupiny Anonymous, v ktorom sa píše, že poslanec Smeru Ľuboš Blaha dostal za zásluhy ruský pas. Okrem toho zverejnil aj údajný list z ruského rezortu diplomacie adresovaný ruskému veľvyslancovi na Slovensku, že treba zintenzívniť kontakt s politikmi lojálnymi Rusku zo strán Smer a SNS. Blaha to označil za bohapustú lož a na Žiaka podáva trestné oznámenie.

Žiak vo videu na Facebooku tvrdí, že Blaha mal dostať v roku 2019 ruský pas ako zásluhu za to, že sa Ruska zastal na zasadnutí Rady Európy, kde sa hlasovalo o vrátení hlasovacieho práva Moskve. Exposlanec pripojil aj fotografiu údajného pasu, ktorého pravosť, ako sám priznal, neoveril.

Vďaka pasu vraj poslanec Smeru podľa Žiaka v roku 2019 cestoval na moskovskú univerzitu MGIMO, kde prednášal. Žiak navyše tvrdí, že letel súkromným lietadlom.

Žiak dal podnet aj na Úrad špeciálnej prokuratúry, aby vec prešetrila, ako aj na volebnú komisiu, či by v prípade preukázania pravosti pasu mohol Blaha aj naďalej kandidovať v predčasných voľbách 30. septembra.

V anonymnom e-maile bol aj údajný list od tajomníka ruského ministerstva zahraničných vecí Vladimira Titova adresovaný ruskému veľvyslancovi na Slovensku Igorovi Bratčikovovi. V ňom sa píše, že veľvyslanectvo má za úlohu zintenzívniť kontakt s politikmi lojálnymi Rusku a obnoviť komunikáciu so slovenskými médiami. Ani pravosť tohto dokumentu Žiak neoveril, nechal si ho len preložiť.

Explicitne sa v údajnom dokumente menujú strany SNS a Smer. Dotknuté subjekty ani ruská ambasáda sa k Žiakovým tvrdeniam bezprostredne nevyjadrili.

Blaha na Žiaka reagoval na Telegrame, kde exposlanca vysmial a jeho tvrdenia označil za „bohapustú hlúposť”. Priznal, že v roku 2019 prednášal na MGIMO, a dodal, že je na to hrdý, no tvrdí, že cestoval na slovenský pas. Rovnako vyvrátil, že do ruskej metropoly letel súkromným lietadlom.

Na Žiaka sa chystá podať trestné oznámenie. „Je úbohé, že Saska sa znížila na úroveň šírenia konšpiračných teórií a ľahko vyvrátiteľných klamstiev,” dodal Blaha.

Na aféru reagoval aj poslanec Progresívneho Slovenska Martin Poliačik, ktorý nevidí dôvod na to, aby Blaha disponoval ruským pasom. „Riskoval by príliš veľa a výhody z toho plynú veľmi malé. Ak by aj bol aktívnym spolupracovníkom ruských tajných služieb, existuje množstvo iných spôsobov, ako by do Ruska mohol cestovať,” tvrdí Poliačik na sociálnej sieti.


Ďalšie články