Doplňujúce voľby v našom kraji vyhrali títo kandidáti. V známej obci rozhodli len štyri hlasy

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM/ILAVA – Sobotňajšie doplňujúce voľby starostu v obci Brunovce (okres Nové Mesto nad Váhom) vyhral doterajší zástupca starostu Jozef Pekarovič (Hlas-SD). Vyplýva to zo zápisnice o výsledku volieb, ktorú zverejnila obec na svojej internetovej stránke.

V sobotu si v 54 obciach v doplòujúcich vo¾bách vyberajú starostu i poslancov Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Krošlák

Doplňujúce voľby v Brunovciach sa konali po tom, čo sa víťaz októbrových volieb Pavol Jedlička niekoľko týždňov po zložení sľubu funkcie vzdal. Až do nových volieb obec z pozície zástupcu starostu viedol práve Jozef Pekarovič a v sobotu dosiahol najväčšiu podporu Brunovčanov.

Z 289 platných hlasov získal 183, kandidátku zoskupenia Národná koalícia/nezávislí kandidáti Editu Mašánovú podporilo 78 voličov a bývalá starostka Stanislava Zervanová (Kotlebovci – ĽSNS) získala 28 hlasov. Volebná účasť v Brunovciach dosiahla 57 percent.

Starostkou obce Slavnica v Ilavskom okrese bude štvrté volebné obdobie po sebe Anna Prekopová (KDH). Dlhoročná starostka uspela v sobotňajších doplňujúcich voľbách, keď získala takmer 63 percent platných hlasov. Zápisnicu o výsledku volieb zverejnila obec na svojej internetovej stránke.

Anna Prekopová vyhrala už vlaňajšie voľby s tesným náskokom troch hlasov pred Gabrielou Petrúškovou (nezávislá kandidátka). Pre porušenie základného princípu volieb, ktorým je tajné hlasovanie, však označil Najvyšší správny súd SR októbrové voľby za neplatné.

Obe najúspešnejšie kandidátky sa stretli vo volebnom súboji opäť, sekundoval im ešte Peter Hutyra (SNS). Zo 420 platných hlasov získala Prekopová 263 hlasov a Petrúšková 148 hlasov, Hutyru podporilo 9 voličov. Volebná účasť v Slavnici sa priblížila k tej z októbra minulého roka a atakovala 60-percentnú hranicu.

Novou starostkou obce Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom bude 42-ročná obecná účtovníčka Silvia Hadbábná (Hlas-SD). V doplňujúcich voľbách zvíťazila o štyri hlasy pred svojou jedinou protikandidátkou, 54-ročnou konateľkou spoločnosti Martinou Jamborovou (Občianska konzervatívna strana). TASR o tom informovala predsedníčka volebnej komisie v Haluziciach Iva Knapeková.

Hadbábná dostala dôveru 38 voličov, Jamborovej dalo hlas 34 obyvateľov obce. Volebná účasť v Haluziciach dosiahla 91,25 percenta, z 80 oprávnených voličov sa na doplňujúcich voľbách zúčastnilo 73, platných bolo 72 hlasovacích lístkov.


Minuloročné komunálne voľby v Haluziciach vyhlásil Najvyšší správny súd SR za neplatné po tom, ako sa zistilo, že vtedajší starosta vybavil pred voľbami v Haluziciach trvalý pobyt viac ako dvadsiatke voličov. Veľká väčšina z nich sa po voľbách z trvalého pobytu odhlásila. Vtedajší starosta vyhral voľby o 12 hlasov.

(sita, tasr)