Protiofenzíva je úspešná, tvrdí Zelenského poradca

Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám je podľa poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajla Podoľaka úspešná. V rozhovore pre televíziu CNN povedal, že prelomenie prvej ruskej obrannej línie je dôvodom optimizmu v boji Ukrajiny proti Rusku, vojenskej veľmoci, ktorej sa pred začiatkom invázie „každý bál“.

Mychajlo Podoľak. Foto: Twitter Mychajlo Podoľak. Foto: Twitter

Iniciatíva je výlučne na ukrajinskej strane, vyhlásil Podoľak. „Dokonca aj ruskí predstavitelia ako Putin hovoria, že odrážajú útočné operácie Ukrajiny. Nehovoria o svojej protiofenzíve, hovoria len o obrannej vojne Ruska,“ dodal.

Ukrajinská protiofenzíva sa začala v júni, hoci pomalšie, ako sa očakávalo, pričom čelila tvrdému odporu ruských jednotiek. Ukrajinské sily zaznamenali v posledných týždňoch niekoľko dôležitých ziskov na frontových líniách.

Ukrajinská armáda od začiatku protiofenzívy oslobodila viac ako 260 štvorcových kilometrov územia na juhu krajiny a 51 štvorcových kilometrov na bachmutskom fronte na východe Ukrajiny. Podľa webu Ukrajinská pravda to v pondelok na brífingu uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Na porovnanie, Rusi okupujú vyše 100-tisíc štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Námestníčka ministra obrany konštatovala, že ukrajinskí vojaci napredujú na melitopoľskom fronte na juhu a v priebehu uplynulého týždňa v tomto sektore oslobodili 5,2 štvorcového.kilometra. „Úspech sme dosiahli južne a východne od obce Robotyne,“ spresnila. V priebehu uplynulého týždňa podľa jej slov Kyjev získal 2 štvorcové kilometre aj pri Bachmute.

Podoľak tiež pre CNN povedal, že sa Ukrajina pripravuje oslobodiť nelegálne anektovaný Krym.

Zároveň zdôraznil, že Kyjev potrebuje od svojich západných partnerov viac podpory pre vzdušné operácie. Týka sa to hlavne stíhačiek F-16, striel dlhého doletu, ktorými sa dá útočiť hlboko do území pod kontrolou Ruska, a munície.

(sita, sak)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac