OĽaNO predstavilo 258-stranový volebný program. Hlavnou prioritou zostáva boj proti korupcii

OĽaNO vo štvrtok predstavilo svoj 258-stranový volebný program, ktorý má päť kľúčových priorít. Tou hlavnou zostáva boj proti korupcii. Líder hnutia Igor Matovič tvrdí, že na politickej scéne žiadny iný úprimný bojovník proti korupcii nie je.

oľano, matovič, šipoš Na snímke poslanci NR SR vpravo Igor Matovič a vľavo Michal Šipoš počas mimoriadnej 100. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 7. septembra 2023 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ďalšími prioritami sú spravodlivosť pre každého, podpora rodín a mladých, kvalitné školstvo, výskum a inovácie, a fungujúce zdravotníctvo pre ľudí.

Kapitolu programu o boji proti korupcii predstavil exminister vnútra Roman Mikulec. Povedal, že hnutie sa bude snažiť o diskusiu, „či nebude Úrad špeciálnej prokuratúry autonómny od Generálnej prokuratúry“. V rámci volebného programu tiež predstavil návrh na zvýšenie efektivity Úradu na ochranu oznamovateľov korupcie.

Chce sa tiež inšpirovať právnou úpravou Spojených štátov, navrhuje obžalobu vo verejnom záujme, po vzore Česka mieni aktualizovať zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Na základe tohto návrhu bude Finančná správa schopná vyrúbiť dodatočné zdanenie či paušálnu pokutu až do výšky sto percent „v prípade každej osoby, ktorá nebude vedieť preukázať svoje príjmy“.

Erika Jurinová v rámci návrhov rodinnej politiky predstavila návrh režimu utajeného tehotenstva, počas ktorého bude mať žena nárok na čerpanie nemocenských dávok, ako aj nárok na utajený pôrod.

„Budeme presadzovať, aby boli firmy a inštitúcie povinné vyjsť v ústrety požiadavkám žien s deťmi pracovať na skrátený pracovný úväzok,“ uviedla Jurinová. Tiež chce zvýšiť atraktivitu práce na čiastočný úväzok pre ženy s malými deťmi zlepšením flexibility foriem práce.

Matovič zároveň pripomenul, že majú zoznam desiatich bodov, ktoré nazvali Zmluva so Slovenskom, z ktorých za žiadnych okolností po voľbách neupustia. Je medzi nimi napríklad predĺženie platnosti 200 eur mesačne na dieťa bez ohraničenia, 100-eurový daňový bonus matkám a mladým ľuďom alebo 500-eurová odmena za účasť vo voľbách.

OĽaNO predstavilo svoj volebný program ako posledná z relevantných strán, ktorá má šancu dostať sa do parlamentu. Podľa Matoviča tak urobili v zmysle hesla „najlepšie na koniec“ a rovnakú stratégiu zvolili aj pred poslednými parlamentnými voľbami v roku 2020, keď ho predstavili 10 dní pred voľbami.

Líder hnutia tvrdí, že z predošlého programu sa im podarilo splniť 318 bodov. „Zo Slovenska sme v ťažkej dobe urobili európskeho lídra vo finančnej podpore rodín v pomere k priemernej mzde. Podporu na dieťa sme zvýšili o 320 percent,“ povedal Matovič.

Tie body, ktoré sa im naplniť nepodarilo, preložili do aktuálneho volebného programu, na ktorom pracovalo viac ako 70 ľudí pod patronátom poslanca parlamentu Milana Vetráka. Zdôraznil, že volebný program hnutia OĽaNO obsahuje nielen rôzne mimoriadne opatrenia, ale aj sto protikorupčných opatrení a viac ako tisíc opatrení z rôznych oblastí verejného života v prospech ľudí.

„Náš volebný program pozostáva z 31 kapitol a popri štandardných oblastí, ako je doprava, zdravotníctvo, sociálna politika, životné prostredie, regionálny rozvoj a kultúra, obsahuje aj témy, na ktoré sa OĽaNO zameriava už od svojho vzniku. K takým patrí ochrana pred hazardom, priama demokracia, Slováci žijúci v zahraničí či boj proti byrokracii,“ uviedol Vetrák.

Program podľa jeho slov pripravovali experti na dané oblasti, medzi ktorými sú aj poslanci OĽaNO, ktorí už v týchto voľbách nekandidujú, no rozhodli sa pomôcť s programom, napríklad Lucia Drábiková, Peter Kremský alebo Ján Mičovský.

Hnutie má v programe aj výstavbu štartovacích bytov pre mladé rodiny, zvýhodnené rodinné stavebné sporenie oslobodené od poplatkov či hypotekárne prázdniny pre rodiny s dieťaťom do šesť rokov.

(sita, sab)