Šikana na základnej škole. Dievča skončilo v nemocnici

ORAVSKÁ JASENICA – Prípady šikany sú na základných a stredných školách stále ešte bežným javom. Zatiaľ čo niektoré deti o probléme zaryto mlčia a prechádzajú si traumou osamote, iné deti riešia situáciu cez rodičov. Prípad šikany z Oravskej Jasenice sa však dostal až pred okresný súd.

desperate-2040598_1280 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

V prípade figurovali dve žiačky ôsmej triedy, ktoré svojimi posmeškami a správaním vytláčali z kolektívu svoju spolužiačku, informuje o tom portál My Orava. Ich správanie údajne gradovalo až tak, že dievčatá obťažovali spolužiačku aj mimo vyučovacích hodín. Nechýbali ani vulgárne nadávky či telefonáty so želaním smrti.

Dievčatá svoju spolužiačku začali šikanovať svojim správaním už v roku 2021, všetko však vyvrcholilo v októbri 2022, kedy šikanované dievča následkami stresu zo šikany skončilo v nemocnici. Rodičia požiadali o urýchlený prestup na inú školu, pričom podali aj trestné oznámenie na políciu.

Škola vraj o závažnosti šikany nevedela, prehrešky podobného typu trestala slovným napomenutím. Riaditeľka školy Marcela Prielomková tiež dodala, že šikana sa najčastejšie odohráva vo virtuálnom priestore, ktorý škola nemá ako kontrolovať.

Polícia najskôr prípad odložila pre nízky vek obžalovaných, prokuratúra však podala návrh na zloženie výchovných opatrení. To viedlo až k tomu, že jedna z dievčat-páchateliek skončila pred Okresným súdom v Námestove. Vzhľadom na jej vek a iné okolnosti, súd uložil maloletej a jej rodičom napomenutie. Zároveň tiež určil nad jej výchovou dohľad na dobu 6 mesiacov.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok