Matovič tvrdí, že Haščák vraj inštruoval Sulíka a zverejnil ich súkromnú komunikáciu. Šéf SaS ho označil za podlého klamára

Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: Martin Baumann/TASR Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: Martin Baumann/TASR

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič zverejnil v nedeľu úryvok komunikácie z jesene 2020 medzi šéfom SaS Richardom Sulíkom a finančníkom Jaroslavom Haščákom. Haščák údajne podľa správ Sulíka inštruoval v argumentácii pri riešení dofinancovania zdravotných poisťovní. Matovič zverejnenie komunikácie odôvodňuje verejným záujmom. Tvrdí, že ide o dôkaz, že SaS slúžila „mafii“.

Haščák údajne podľa zverejnenej komunikácie písal na prelome septembra a októbra 2020 vtedajšiemu vicepremiérovi Sulíkovi o tom, že považuje návrh na spôsob dofinancovania zdravotných poisťovní za hlúpy a nepremyslený, následne ho vraj Sulík žiadal o argumenty, ktoré by mohol predniesť na rokovaní vlády.

Argumentáciu údajne zaslal aj jeho straníckej kolegyni, poslankyni Jane Bittó Cigánikovej, aby ju mohla mať na zasadnutí koaličnej rady. Podľa prepisu potom Sulík žiadal pre ňu väčší priestor „vrátane milého PR“. Za žiadosťou o PR vidí Matovič články o poslankyni v médiách, ktoré vlastní finančná skupina Penta. Haščák je niekdajší šéf finančnej skupiny.

„Právo Richarda Sulíka na ochranu jeho súkromnej komunikácie s Haščákom považujem za slabšie ako verejný záujem,“ povedal Matovič k tomu, prečo sa rozhodol zverejniť komunikáciu, ktorú získal. Dodal, že celá záloha komunikácie Sulíka mu bola ponúknutá za milión eur, no nič nezaplatil, iba si vyžiadal kópiu state o komunikácii s Haščákom.

O čo podľa Matoviča išlo

Matovič konkrétne uviedol, že Sulík s Bittó Cigánikovou nekonali v súvislosti s dofinancovaním VšZP v prospech pacientov, ale v prospech Penty. „Keď sme koncom septembra 2020 prišli na vládu s návrhom, že treba dofinancovať VšZP, ktorej hrozila obrovská strata, Richard Sulík sa počas rokovania vlády ozval a povedal, že s tým v žiadnom prípade nesúhlasí. Hodinu bojoval do krvi proti tomu, aby sme pomohli VšZP, v ktorej je najviac poistencov,“ uviedol Matovič.

Sulík podľa šéfa OĽaNO podmieňoval dofinancovanie VšZP tým, že sa rovnakým dielom pomôže aj súkromným zdravotným poisťovniam. Cigánikova podľa Matoviča predvádzala hysterické scény, že sa nesmie pomôcť VšZP s tvrdením, že peniaze by sa mali naliať do systému tak, ako bolo dlhé roky zvykom.

„To znamená celý rok generovať stratu vo VšZP a pred koncom roka cez vyšší príspevok za poistenca štátu naliať do systému peniaze, ktoré sa rozdelia podľa percentuálneho podielu medzi jednotlivé poisťovne,“ doplnil. Matovič zároveň dodal, že SaS už vtedy hrozila odchodom z vlády a koalície, ak to nebude podľa nich a ak 300 miliónov eur nebude rozdelených pre VšZP a súkromné poisťovne, z čoho 90 miliónov eur malo skončiť v rukách Haščáka. Šéf OĽaNO zdôraznil, že už vtedy mal pocit, že slúžia Haščákovi. „Po zverejnení prepisu komunikácie medzi Sulíkom a Haščákom je to už jasné,“ vyhlásil Matovič.

Akú úlohu zohrala podľa Matoviča Bittó Cigániková

Z prepisu konverzácie zároveň vyplýva, že Cigániková dostávala ako odmenu PR články v Haščákových novinách. „Dňa 14. apríla 2023 Cigániková predložila návrh zákona, ktorým navrhla zvýšiť zisky súkromnej zdravotnej poisťovne Penty o sto percent. Zároveň ním navrhla zrušiť minimálne percento, ktoré určuje súkromnej poisťovni Dôvera, koľko percent z vybraného poistenia má použiť na liečbu chorých ľudí,“ pokračoval Matovič a dodal, že v ten deň Pluska vydala PR článok o Cigánikovej.

„Dnes už nikto nepochybuje, že tento zákon sa písal priamo u Haščáka v Dôvere. Cigániková za podpory Sulíka vybavovala a bojovala za to, aby boli okradnutí chorí ľudia vo VšZP, aby peniaze na liečbu chorých vo VšZP končili na súkromnom účte mafiána Haščáka,“ povedal Matovič. Pokračoval, že tak ako Haščák vytiahol zo zdravotníctva 440 miliónov určených na liečbu chorých, tak použil Sulíka a Cigánikovú na to, aby urobil pokus vytiahnuť 90 miliónov eur na svoj účet do poisťovne Dôvera.

Matovič doplnil, že Penta vedie antikampaň proti OĽaNO cez bezplatný dvojtýždenník Plus jeden deň špeciál, a súčasne sa v ňom nachádza pozitívne PR strán Smer, Hlas, SNS a Sme rodina. „Ani v čase volebnej kampane pri PR článkoch týchto strán nefiguruje označenie objednávateľa a dodávateľa. Mafián Haščák si takýmto spôsobom kupuje politikov a následne od nich očakáva presne takéto službičky,“ uzavrel Matovič.

Sulík označil Matoviča za klamára

Šéf SaS Richard Sulík sa odmietol vyjadrovať k obsahu údajnej komunikácie s finančníkom Jaroslavom Haščákom. Pripomenul, že on ani SaS nemá žiadne korupčné prípady. Uviedol to v reakcii na tvrdenia Matoviča. Zároveň priblížil, že návrh dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) 300 miliónmi eur považoval za veľmi zlé riešenie. Na jeseň 2020 preto presadzoval ako člen vlády zvýšiť platbu za poistencov štátu, peniaze by sa tak rozdelili do všetkých troch zdravotných poisťovní.

„Spor bol o tom nenaliať do bezodnej diery ďalších 300 miliónov eur, ale zvýšiť platbu za poistencov štátu. Z veľkej časti by opäť profitovala Všeobecná zdravotná poisťovňa, lebo má 3,5 milióna z 5,5 milióna poistencov dokopy,“ priblížil šéf SaS s dôvetkom, že to na vláde zastavil. Napokon sa podľa neho schválilo 198 miliónov eur pre VšZP a o rok a pol neskôr ďalších 160 miliónov eur.

Sulík oznámil, že sa nebude vyjadrovať k obsahu svojho mobilu. „Nebudem sa vyjadrovať k nejakým domnelým obsahom, o ktorých nič neviem,“ dodal. Matoviča označil za pomstychtivého a podlého klamára a manipulátora. Vníma to ako zúfalý pokus zaujať.

Bittó Cigániková na sociálnej sieti reagovala, že pravidelne komunikuje so zástupcami všetkých zdravotných poisťovní, ako aj so zástupcami nemocníc, ambulancií, pacientskych organizácií, lekárov, sestier a iných zdravotníckych povolaní, farmafiriem či analytikov. „Je to totiž moja práca a ich stanoviská bežne používam a potrebujem. Tak by to mali robiť všetci politici, nenavrhovali by potom škodlivé hlúposti. Od nikoho za to nič nepýtam ani nedostávam, okrem útokov pár zákerných ľudí, ktorí nič iné nedokážu,“ napísala.

OĽaNO je presvedčené, že Sulík potvrdil pravosť svojej komunikácie s Haščákom

Hnutie OĽaNO je presvedčené, že predseda strany SaS potvrdil pravosť svojej komunikácie s Jaroslavom Haščákom, ktorú v nedelu na tlačovej besede zverejnil Matovič, keď sa k nej odmietol vyjadriť.

„Namiesto toho, aby sa Sulík za svoje nemorálne a protizákonné konanie verejne ospravedlnil, zmohol sa len na osobné urážky. Považujeme to za smutný koniec politickej kariéry zrejme najväčšieho povaľača vlád v Európskej únii,“ skonštatovalo hnutie.

Penta kritizuje OĽaNO, poukazuje na chýbajúcu takmer miliardu eur v zdravotníctve

Investičná skupina Penta sa nikdy netajila tým, že jediná cesta, ako dostať do slovenského zdravotníctva viac peňazí, je zvýšenie platby za poistencov štátu. Zhoduje sa na tom podľa nej celý zdravotnícky sektor. Penta zároveň kritizuje hnutie OĽaNO za to, že dôsledkom jeho vládnutia hrozí kolaps v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a zdravotníctvu chýba takmer miliarda eur.

„Opakujúce sa dofinancovanie sektora prostredníctvom zvyšovania základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovne sme považovali a aj stále považujeme za vrcholne nespravodlivé voči poistencom súkromných zdravotných poisťovní a diskriminačné voči všetkým daňovým poplatníkom,“ uviedla v reakcii na nedeľnú tlačovú konferenciu hnutia OĽaNO Lenka Vargová z investičnej skupiny.

Skupina Penta tiež tvrdí, že najväčším nešťastím a zločinom páchanom na slovenskom zdravotníctve je skutočnosť, že o jeho financovaní niekoľko rokov rozhodovali predstavitelia OĽaNO vrátane expremiéra Igora Matoviča. „Výsledkom jeho amatérskych rozhodnutí je, že slovenskému zdravotníctvu dnes chýba takmer miliarda eur a hrozí kolaps v poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ dodala Vargová.

Remišová: Toto nemá v histórii slovenskej politiky obdobu

Strana Za ľudí vyzýva poslancov strany SaS, ktorým ide o boj proti korupcii a prosperujúce Slovensko, aby odstúpili z kandidátky. Ako strana uviedla, svojou kandidatúrou za SaS legitimizujú zneužívanie moci a ovládanie štátu malou skupinou oligarchov.

„V nedeľu boli zverejnené dôkazy o tom, ako Sulík vo funkcii podpredsedu vlády sa vraj počas rokovania vlády dohadoval s majiteľom finančnej skupiny Penta, ako má vo vláde hlasovať o dofinancovaní štátnej zdravotnej poisťovne. V histórii Slovenskej republiky nemá obdobu, aby sa podpredseda vlády dohadoval s trestne stíhaným oligarchom o tom, ako na vláde hlasovať,“ vyhlásila predsedníčka Za Ľudí Veronika Remišová.

Dodala, že rovnako nemá v histórii Slovenskej politiky obdobu, aby politik za tieto zvrátené dohody požadoval pozitívne informovanie o svojej politickej strane.

„Kauza Gorila a stretnutia Sulíka s Kočnerom v minulosti sú oproti tomuto slabý odvar. Oligarchovia dobre vedia, že politici strany Za ľudí a OĽaNO sa nikdy nedajú kúpiť. Preto v médiách Penty mali obrovský priestor klamstvá o mne alebo o ministerstve, ktoré som riadila,“ doplnila Remišová a dodala, že často sa nemala možnosť k tomu vyjadriť.

(tasr, sita, est)


Ďalšie články