Šok v Las Vegas: U2 prvýkrát v histórii chýbal Larry Mullen

LAS VEGAS – U2 sa nie prvýkrát zapísali do dejín pop music. Ako prví na svete odohrali v piatok v noci koncert v obrovskej guli Sphere at The Venetian resort v Las Vegas. A, žiaľ, prvýkrát počas vyše 40-ročnej koncertnej kariéry im chýbal zakladajúci člen a bubeník Larry Mullen jnr.

Chýba prvýkrát po 40 rokoch

Sféra pri Benátskom stredisku je hudobná a zábavná aréna v Nevade. Má tvar obrovskej gule a U2 boli v piatok v noci prví, kto v nej koncertoval. Názov série vystúpení je U2UV: Achtung Baby Live at Sphere, prioritu v nej teda majú skladby z jedného z dvoch albumov legendárnych Írov, ktoré sú označované za ich najlepšie. A to popri diele The Joshua Tree, ktorému bolo pred niekoľkými rokmi takisto venované osobitné turné.

U2 neostali nič dlžní povesti kapely, ktorá chce byť o krok pred ostatnými, živé vystúpenia nevynímajúc. S historickým vystúpením vo Sfére 29. septembra 2023 však ostane spojené aj iné, smutnejšie prvenstvo: za bicími prvýkrát od roku 1978 chýbal Larry Mullen junior, ktorý sa zotavuje po operácii. Rozhodnutie teda prišlo kvôli jeho zdravotnému stavu a potrebe zotaviť sa.

U2 – prvá kapela vo Sfére v Las Vegas. Foto: FB U2

O svoje sa hlási aj seniorský vek

Iba včera U2 predstavili nový, chytľavý singel a s ním videoklip k skladbe Atomic City, ktorý rovnako natočili v Las Vegas. Pri tvorbe videa Larry nechýbal, teraz však bude veľkou stratou pre kapelu aj publikum. V skorých 90. rokoch kvôli osobným problémom vynechal koncert v Sydney basgitarista Adam Clayton, čo ťažko doľahlo na jeho spoluhráčov aj na samotného hudobníka.

Pre Washington Post Larry Mullen už skôr vysvetlil, že počas pandémie covid-19, keď U2 nehrali, mal konečne čas na to, aby sa pozrel na svoje zdravotné problémy, ktoré má v dôsledku dlhodobého hrania na bicích. „Chcel by som si vziať nejaký čas, čo aj urobím, aby som sa vyliečil,“ avizoval. „Naozaj si užívam hranie, celý jeho proces a spoločnosť kreatívnych ľudí. Veľmi mi chýba publikum. Moje telo však už po fyzickej stránke nie je také, ako bývalo,“ vysvetlila 61-ročná legenda.

Gitarista legendárnej írskej kapely U2 The Edge. Foto: FB U2

Larryho nahradila posila z Holandska

„Celá kapela – a som si istý, že aj publikum – budú veľmi smutní a Larry im bude chýbať, ale myslím si, že robí to, čo vždy, totiž, že  berie svoje zdravie veľmi zodpovedne,“ reagoval na situáciu basgitarista Adam Clayton.

Za bicie sa v piatok v Sfére posadil Bram van den Berg, bubeník holandského poprockového zoskupenia Krezip. „Na príležitosť pripojiť sa k Bonovi, Edgeovi a Adamovi na pódiu v Las Vegas sa veľmi teším. Je to veľká výzva, ale zo strany Larryho a kapely prišla taká podpora, že sa už neviem dočkať!“ napísal na sociálnej sieti.

(ultimateclassicrock.com)